Meduolį kepiau visai neplanuotai. Ieškojau Velykų bobos recepto, vis neišsirinkau ir bevartant knygą “Metai už stalo“ užkliuvo meduolio receptas. Patiko tai, kad jam iškepti reikia daug medaus, o šito gėrio namuose netrūksta.
Meduolis labai kvapnus, purus, pakankamai drėgnas, puikiai iškilo. Toks tikras ir vertas meduolio vardo, su daug daug medaus. Ilgai lieka skanus, jei laikysite sandarioje dėžutėje ar maišelyje.
25×35 cm dydžio meduoliui iškepti reikės:
1 st. cukraus (naudojau rudąjį ir tik 0,5 st.)
1 st. grietinės (ar rūgusio pieno)
300 g medaus
1 a.š. sodos
3 kiaušiniai
100 g tirpinto sviesto arba taukų
500 g miltų (man užteko ≈450 g)
1 a. š. meduolio prieskonių (cinamono ir gvazdikėlių)
Orkaitę įkaitinti iki 180-190 laipsnių (originaliame recepte nurodyta, kad reikia kepti nekarštoje krosnyje, taigi, pasirinkau tokią temperatūrą). Medų pavirinti ir atvėsinti (pavasarį medus jau būna susikristalizavęs, todėl jį reikia pakaitinti, kad išsilydytų). Cukrų su kiaušiniais ištrinti, maišant supilti grietinę, medų, ištirpintą sviestą, kiaušinius. Miltus sumaišyti su soda ir prieskoniais. Įmaišyti į skystus produktus. Masę supilti į sviestu pateptą skardą ir kepti apie 45 min.
Dalį meduolio apliejau citrininiu glajumi (tiesiog sumaišiau cukraus pudrą ir trupučiu citrinos sulčių) ir apibarsčiau kepintomis migdolo plokštelėmis.
Recepto šaltinis: N. Marcinkevičienė “ Metai už stalo“, 47 pls.
Saldžių akimirkų!
Užėjus į Jūsų tinkaraštį užlieja pavasariška nuotaika, nors už lango vis dar žiema. Ačiū už nuotaiką ir įdejas velykų stalui.
PatinkaPatinka
Giedre, dėkui!
PatinkaPatinka
Aš tai be galo ieškau tokio kaip parduotuvėj rudo meduolio recepto (na truputį gėda, bet Vilkijos meduolis man pats skaniausias). Norėčiau dabar gabalėlio prie popiečio kavos 🙂
PatinkaPatinka
Indre, parduotuvinis meduolis man irgi labai patinka. Man atrodo į jį deda kokio obuolių džemo ar kefyro, kad būtų drėgnas.
PatinkaPatinka
Reiks kada nepatingėti ir burti tą geriausią receptą :]
PatinkaPatinka
Labai dekui uz saunu recepta. Gavosi labai geras purus meduolis.
PatinkaPatinka
Vytai, malonu, kad išbandėte ir buvo skanu :).
PatinkaPatinka
Kokio dydzio stikline cukrui ir grietinei? ACIU!
PatinkaPatinka
Aušra, naudoju 237 ml (8 oz.) dydžio stiklinę.
PatinkaPatinka
Labai skanus buvo meduolis! Aciu!. Rekomenduoju. Gal dar kazka saldaus gaminote pagal ta receptu knyga? Gaila, kad jos neturiu…
PatinkaPatinka
Aušra, labai džiugu, kad skanus iškepė meduolis :). Man jis irgi labai patinka. Daugiau saldžių receptų iš knygos dar nebandžiau.
PatinkaPatinka