Meduolis

Meduolį kepiau visai neplanuotai. Ieškojau Velykų bobos recepto, vis neišsirinkau ir bevartant knygą “Metai už stalo“ užkliuvo meduolio receptas. Patiko tai, kad jam iškepti reikia daug medaus, o šito gėrio namuose netrūksta.

Meduolis labai kvapnus, purus, pakankamai drėgnas, puikiai iškilo. Toks tikras ir vertas meduolio vardo, su daug daug medaus. Ilgai lieka skanus, jei laikysite sandarioje dėžutėje ar maišelyje.

25×35 cm dydžio meduoliui iškepti reikės:

1 st. cukraus (naudojau rudąjį ir tik 0,5 st.)

1 st. grietinės (ar rūgusio pieno)

300 g medaus

1 a.š. sodos

3 kiaušiniai

100 g tirpinto sviesto arba taukų

500 g miltų (man užteko ≈450 g)

1 a. š. meduolio prieskonių (cinamono ir gvazdikėlių)

Orkaitę įkaitinti iki 180-190 laipsnių (originaliame recepte nurodyta, kad reikia kepti nekarštoje krosnyje, taigi, pasirinkau tokią temperatūrą). Medų pavirinti ir atvėsinti (pavasarį medus jau būna susikristalizavęs, todėl jį reikia pakaitinti, kad išsilydytų). Cukrų su kiaušiniais ištrinti, maišant supilti grietinę, medų, ištirpintą sviestą, kiaušinius. Miltus sumaišyti su soda ir prieskoniais. Įmaišyti į skystus produktus. Masę supilti į sviestu pateptą skardą ir kepti apie 45 min.

Dalį meduolio apliejau citrininiu glajumi (tiesiog sumaišiau cukraus pudrą ir trupučiu citrinos sulčių) ir apibarsčiau kepintomis migdolo plokštelėmis.

Recepto šaltinis: N. Marcinkevičienė “ Metai už stalo“, 47 pls.

Saldžių akimirkų!

Reklama

11 komentarų “Meduolis

  1. Užėjus į Jūsų tinkaraštį užlieja pavasariška nuotaika, nors už lango vis dar žiema. Ačiū už nuotaiką ir įdejas velykų stalui.

    Patinka

  2. Aš tai be galo ieškau tokio kaip parduotuvėj rudo meduolio recepto (na truputį gėda, bet Vilkijos meduolis man pats skaniausias). Norėčiau dabar gabalėlio prie popiečio kavos 🙂

    Patinka

  3. Labai skanus buvo meduolis! Aciu!. Rekomenduoju. Gal dar kazka saldaus gaminote pagal ta receptu knyga? Gaila, kad jos neturiu…

    Patinka

    1. Aušra, labai džiugu, kad skanus iškepė meduolis :). Man jis irgi labai patinka. Daugiau saldžių receptų iš knygos dar nebandžiau.

      Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s