Caponata (baklažanų troškinys)

caponata

Turtingo skonio, saldžiai rūgštus baklažanų troškinys gali tapti karštu pagrindiniu patiekalu arba šaltu užkandžiu. Caponata gimtinė yra Italija ir čia gaminama visokių šio troškinio variacijų. Kas ją stiprina  tunais ar aštuonkojais,  kas prideda bulvių ar morkų, saldžiųjų pipirų ir alyvuogių, kas gardina kedrinėmis pinijomis ir razinomis. Svarbiausia šiame patiekale yra subalansuoti saldumą ir rūgštumą, o jie turi būti ryškūs.

Man caponata skaniausia, kai pagrindiniu smuiku groja baklažanai, saldumo šliūkšteli geltonosios razinos ir truputis cukraus, o rūgštį subalansuoja baltojo vyno actas, kapareliai, žaliosios alyvuogės ir pomidorai.

caponata_1

3-4 užkandžiautojams reikės:

1 didelio baklažano

1 mažo geltonojo svogūno

0,5 saliero stiebo

1 st. trintų pomidorų savo sultyse

sauja žaliųjų alyvuogių

1 v.š. kaparelių

sauja geltonųjų razinų

1 v.š. cukraus

3 v.š. baltojo vyno acto

1 v.š. kedrinių pinijų (naudojau moliūgo sėklas)

sauja kapotų baziliko lapelių

druskos, juodųjų pipirų

aliejaus kepimui

 

Baklažaną supjaustykite nedideliais kubeliais. Kepkite ant stiprios ugnies gerai įkaitintame aliejuje porcijomis, kol gražiai apskrus. Iškeptus baklažanus atidėkite į šalį. Smulkiai supjaustykite svogūną, salierą ir kepkite kol parus. Sumažinkite ugnį ir supilkite pomidorus, pagardinkite druska, pipirais ir maišydami leiskite viskam karamelizuotis ir išgaruoti skysčiui (jo turi likti labai nedaug). Tada sudėkite pjaustytas alyvuoges, razinas, kaparelius, actą, cukrų, gerai išmaišykite. Suberkite į keptuvę baklažanus, riešutus, bazilikus, dar kartą išmaišykite. Jei reikia – vėl gardinkite druska, pipirais. Ragaukite, jei jums trūksta saldumo ar rūgštumo, balansuokite skonį cukrumi ar actu.

Adaptuota pagal Saveur

Gardžių akimirkų!

caponata_2

 

Parašykite komentarą