Keptos dorados ir bulvių apkepas

O buvo labai niūrus savaitgalis. Nors kažkur žiebė spindinčias kalėdines eglutes, važinėjo smagus traukinukas ir viliojo naujai išlieta čiuožykla, bet žvarbus vėjas atgrasė nuo minties apie pramogas lauke. Todėl buvo pietūs. Tiesa, ne sekmadienio (ne taip idiliškai), o šeštadienio. Bet su artimais ir mielais žmonėmis, šiltuose namuose, prie staltiese  dengto stalo. Nekasdieniškai ir be jokio skubėjimo.

dorada_2

Žuvį ruošiu gana retai, nors ją labai mėgstu. Dažnai parduotuvėse man jos atrodo nešviežios ir nekeliančios apetito. Bet dorados seniai viliojo. Tai žuvis turinti daug privalumų: lengvai išdorojama, turinti mažai kaulų, neriebi, bet ir ne sausa. Iškepta su pomidorais, citrinomis ir česnaku, buvo labai gardi. Kartu tiko švelnios, kreminės, plonais griežinėliais pjaustytos ir grietinėlėje keptos bulvės (pranc. pommes a la dauphinoise).

pomme_dauphinoise

4 valgytojams reikės:

Žuviai

2 doradų (maždaug 1 kg)

500 g vyšninių pomidorų

4 skiltelių česnako

1 citrinos

1 v.š. marinuotų kaparėlių

2 v.š. balzaminio acto

2 v.š. aliejaus

2 v.š. smulkiai kapotų petražolių

druskos, pipirų

bulvių apkepui

8 vidutinio dydžio bulvių

1 st. grietinėlės (naudojau 35 proc. riebumo)

1 skiltelės česnako

1 v.š. Dižono garstyčių

druskos, pipirų

Pirmiausia ruošiame bulvių apkepą. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Bulves supjaustome/sutarkuojame plonais griežinėliais, sumaišome jas su grietinėle, smulkintu česnaku, garstyčiomis ir prieskoniais. Paruoštas bulves sudedame į kepimo indą ir kepame apie 40-50 min. (peilis turi lengvai įsmigti, jei apkepas iškepęs).

Išdorotoms doradoms įpjauname peiliu odą, įtriname pipirais ir druska, į vidų įdedame keletą citrinos griežinėlių. Pomidorus perpjauname pusiau (jei didesni), nuluptas česnako skilteles sutraiškome. Pomidorus, česnakus, likusius citrinos griežinėlius, petražoles, kaparėlius sudedame į dubenį, užpilame balzaminiu actu, aliejumi, gardiname prieskoniais ir gerai išmaišome. Kepimo indą patepame aliejumi, dedame žuvį, daržoves. Pašlakstome žuvį aliejumi ir kepame apie 20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Gardžių akimirkų!

dorada_4

2 komentarai “Keptos dorados ir bulvių apkepas

Parašykite komentarą