Naujų metų pažadai jau seniai pažadėti, eglutė nupuošta, dovanos išpakuotos… Šiemet sau pažadėjau, kad skelbsiu daugiau “rimtesnių“ patiekalų, nes reikia parodyti, kad saldumynai (kad ir kaip juos patiktų gaminti, fotografuoti ir valgyti) nėra pagrindinis maistas ant mūsų stalo. Ir dar kai ką pažadėjau, bet kol kas neišsiduosiu, nes tas pažadas nėra jau taip lengvai įgyvendinamas (nors labai tikiuosi, kad man pavyks).
Taigi, sausis jau baigiasi, tikriausiai, būtų laikas ir pirmam įrašui. Vėlokai, žinau, bet sugrįžtu 2013-ais su labai saulėtu, saldžiu ir truputį kitokiu keksu. Ingredientai, rodos, tie patys, bet papildomo skonio ir išvaizdos keksui suteikia apelsinų sulčių bei žievelės sirupas.
Standartinio dydžio keksui iškepti reikės (stiklinė 237 ml/8 oz.):
1/3 st. aguonų
3/4 st. pieno
200 g kambario temperatūros sviesto
1 a.š. nutarkuotos apelsino žievelės
3/4 st. cukraus
3 kiaušiniai
2 st. miltų
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2 st. apelsinų sulčių
sirupui:
3/4 st. cukraus
3/4 st. apelsinų sulčių
2 apelsinų žievelės
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Aguonas sumaišykite su pienu ir palikite pabrinkti. Tuo tarpu, išplakite sviestą su cukrumi ir apelsino žievele iki purios, šviesios masės. Į sviestą po vieną įplakite kiaušinius. Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Į pieną su aguonomis supilkite apelsinų sultis. Tuomet, į sviesto-kiaušinių masę per tris kartus įmaišykite miltus, pramaišiui įterpdami pieną. Tešlą supilkite į kekso formą ir kepkite apie valandą. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku.
Kol keksas kepa, išvirkite sirupą. Į puodą pilkite apelsinų sultis, cukrų ir smulkiai supjaustytas žieveles. Virkite ant lėtos ugnies vis pamaišydami kol sirupas užvirs. Tuomet padidinkite ugnį ir virkite maišydami tol, kol sirupas ims tirštėti.
Iškepusį keksą apipilkite sirupu ir palikite susigerti bei atvėsti.
Saldžių akimirkų!
Recepto šaltinis: Apron and Sneakers
Nom nom nom
PatinkaPatinka
😉 nom
PatinkaPatinka
Labai fainas! Grazuolis! Seniai tokio laukiau, tik vat po ranka dar apelsinu neturiu 🙂
PatinkaPatinka
Vilma, ačiū ! Kai turėsi ir išbandysi – parašyk, kaip patiko 😉 .
PatinkaPatinka
Isbandytas! Valgiusieji tikrai gyre 🙂 As tai dar rasciau kur patobulinti- greiciausiai per daug mases mano silikoninei formai, tai ishplero kaip….:D Kitakart siek tiek mazinciau produktu kieki. Ir sirupa perviriau, nes norejosi jo daugiau ir skystesnio. Siaip, tikrai skanus variantas ziemos vakarams 😉 Aciu uz atradima! 😉
PatinkaPatinka
Vilma, kaip smagu, kad išbandei, patiko ir parašei atsiliepimą :). Pirmą kartą aš irgi perviriau sirupą, buvo per tirštas ir, atšalus keksui, susicukravo ;). Tikiuosi, rasi tą labiausią variantą.
PatinkaPatinka
Dar vienas receptas nesibaigianciam mano sarase.. Atrodo fantastiskai, isivaizduoju kad skonis nuostabus.
PatinkaPatinka
Cranberry Jam, dėkui už pagyras ir džiaugiuos, kad šis skanuolis atsidūrė tame ilgame sąraše 🙂 .
PatinkaPatinka
Kur dingus šio nuostabaus tinklaraščio autorė ? 🙂 Pasigendu 😉
PatinkaPatinka
Smagu, kad pasigendat, Reda :). Pavasaris atėjo, turėtų ir tinklaraštis atsišviežinti greitu laiku 😉
PatinkaPatinka
O jau gardžiai atrodo 😉 niam niam
PatinkaPatinka