Apelsinų keksas su aguonomis ir sirupu

orange_poppyseed_cake

Naujų metų pažadai jau seniai pažadėti, eglutė nupuošta, dovanos išpakuotos… Šiemet sau pažadėjau, kad skelbsiu daugiau “rimtesnių“ patiekalų, nes reikia parodyti, kad saldumynai (kad ir kaip juos patiktų gaminti, fotografuoti ir valgyti) nėra pagrindinis maistas ant mūsų stalo. Ir dar kai ką pažadėjau, bet kol kas neišsiduosiu, nes tas pažadas nėra jau taip lengvai įgyvendinamas (nors labai tikiuosi, kad man pavyks).

Taigi, sausis  jau baigiasi, tikriausiai, būtų  laikas ir pirmam įrašui. Vėlokai, žinau, bet sugrįžtu 2013-ais su labai saulėtu, saldžiu ir truputį kitokiu keksu. Ingredientai, rodos, tie patys, bet papildomo skonio ir išvaizdos keksui suteikia apelsinų sulčių bei žievelės sirupas.

orange_poppyseed_3

Standartinio dydžio keksui iškepti reikės (stiklinė 237 ml/8 oz.):

1/3 st. aguonų

3/4 st. pieno

200 g kambario temperatūros sviesto

1 a.š. nutarkuotos apelsino žievelės

3/4 st. cukraus

3 kiaušiniai

2 st. miltų

1 1/2 a.š. kepimo miltelių

1/2 st. apelsinų sulčių

sirupui:

3/4 st. cukraus

3/4 st. apelsinų sulčių

2 apelsinų žievelės

 

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Aguonas sumaišykite su pienu ir palikite pabrinkti. Tuo tarpu, išplakite sviestą su cukrumi ir apelsino žievele iki purios, šviesios masės. Į sviestą po vieną įplakite kiaušinius. Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Į pieną su aguonomis supilkite apelsinų sultis.  Tuomet, į sviesto-kiaušinių masę per tris kartus įmaišykite miltus, pramaišiui įterpdami pieną. Tešlą supilkite į kekso formą ir kepkite apie valandą. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku.

Kol keksas kepa, išvirkite sirupą. Į puodą pilkite apelsinų sultis, cukrų ir smulkiai supjaustytas žieveles. Virkite ant lėtos ugnies vis pamaišydami kol sirupas užvirs. Tuomet padidinkite ugnį ir virkite maišydami tol, kol sirupas ims tirštėti.

Iškepusį keksą apipilkite sirupu ir palikite susigerti bei atvėsti.

Saldžių akimirkų!

Recepto šaltinis: Apron and Sneakers

orange_poppyseed_2

orange_poppyseed_1

11 komentarų “Apelsinų keksas su aguonomis ir sirupu

      1. Isbandytas! Valgiusieji tikrai gyre 🙂 As tai dar rasciau kur patobulinti- greiciausiai per daug mases mano silikoninei formai, tai ishplero kaip….:D Kitakart siek tiek mazinciau produktu kieki. Ir sirupa perviriau, nes norejosi jo daugiau ir skystesnio. Siaip, tikrai skanus variantas ziemos vakarams 😉 Aciu uz atradima! 😉

        Patinka

      2. Vilma, kaip smagu, kad išbandei, patiko ir parašei atsiliepimą :). Pirmą kartą aš irgi perviriau sirupą, buvo per tirštas ir, atšalus keksui, susicukravo ;). Tikiuosi, rasi tą labiausią variantą.

        Patinka

Parašykite komentarą