Varškės pyragas su aguonomis

Kaip pavadinti pyragą, kurį kepi pagal cheesecakeo receptą, bet naudoji ne kreminį sūrį, o paprastą lietuvišką varškę? Man visada kyla tokia dilema, kai pagailiu pinigų brangiam “Philadelphia“ sūriui. Reikia pripažinti, kad naudojant varškę pyrago struktūra gerokai skiriasi, tai gal ir visai nereikia jo vadinti sūrio pyragu. Juk varškės kepiniai irgi būna labai labai gardūs ir sotūs. Taigi, varškės pyragas su aguonomis – gal labiau tiktų artėjant Kalėdoms, bet kai orai nedžiugina, tiks ir vasaros pradžiai ;).

23 cm pyragui iškepti reikės (kepiau formoje su atsegamais kraštais):

pagrindui

200 g trapių sausainių (naudojau “Selga“ tradicinius)

80 g sviesto

varškės įdarui (visi produktai turi būti kambario temperatūros)

450 g varškės (naudojau 9 proc. riebumo)

170 g grietinėlės (35-36 proc. riebumo)

2 kiaušiniai

2 kiaušinio tryniai

2 a.š. vanilės ekstrakto (galima keisti vaniliniu cukrumi)

6-8 v.š. cukraus

aguonų įdarui

100 g aguonų

2 maži kiaušiniai

1 v.š. miltų

1 v.š. džiūvėsėlių

2 v.š. cukraus

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Sausainius sutrupiname iki miltų ir sumaišome su tirpintu sviestu. Sausainių masę pilame į kepimo formą, šaukštu suformuojame pagrindą ir pakraštėlius. Kepame apie 10 min., kol kraštai ims ruduoti. Išimame iš orkaitės.

Nuplikytas ir nusausintas aguonas permalame mėsmale arba blenderiu. Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi iki baltumo, tuomet sudedame paruoštas aguonas, miltus, džiūvėsėlius, išmaišome. Kiaušinio baltymus išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į aguonų masę.

Vaškės įdarui naudojamą varškę pertriname per sietelį arba sutriname blenderiu, kol nelieka grūdelių. Petrintą varškę plakame su cukrumi iki purumo, tuomet įplakame kiaušinius. Įmaišome vanilės ekstraktą ir grietinėlę.

Varškės įdarą pilame ant sausainių pagrindo, išlyginame. Aguonų įdarą supilame į konditerinį maišelį, antgalį iki pusės įkišame į varškę ir purkšdami, piešiame spiralę ant varškės.

Pyragą kepame 45-60 min. iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (apatinėje lentynoje). Iškepusio pyrago viduriukas, krestelėjus formą,  turi judėti. Pyragą aušiname orkaitėje.

Ataušusį apibarstome cukraus pudra ir valgome su rūgštesne uogiene (man skaniausia su vyšniomis).

Receptas (be aguonų įdaro): Lieths Techniques Bible

Saldžių akimirkų!

4 komentarai “Varškės pyragas su aguonomis

  1. MMmm skaniai kaip atrodo. PAvadinimas manau teisingas – nes aš irgi niekad tos philadelfios nenaudoju dėl jos žvėriškos kainos.

    Patinka

    1. Indre, ačiū už palaikymą. Philadelphia man labai patinka, kepiniai su ja – labai skanūs, bet pamačius kainą, akys krypsta link varškės 🙂

      Patinka

Parašykite komentarą