Citrinų tartaletės su puta

tarte_aux_citron_1

Apie šias citrinų tartaletes galiu pasakyti viena – norisi pakartoti. Daug kartų. Iš pradžių su morengu, o kai prisirps skaniosios vasaros uogos – su braškėmis, avietėmis, mėlynėmis.  Gaivus desertas, kur tešlos ir morengo saldumą puikiai atsveria citrininis įdaras.

8 nedidelių tartalečių tešlai prireiks:

100 g kambario temperatūros sviesto

100 g cukraus pudros (galima ir cukraus)

1 mažo kiaušinio (arba tik trynio, jei kiaušinis didelis)

200 g miltų

citrinų kremui

2 citrinų sulčių

2 kiaušinių

3 v.š. cukraus

1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės

50 ml riebios grietinėlės (35-36 %)

25 g sviesto

morenginei putai

2 kiaušinių baltymai

100 g cukraus

0,5 a.š. vanilinio cukraus

Citrinų įdarui dubenyje suplakame kiaušinius, citrinų sultis, cukrų, įmaišome citrinos žievelę ir paliekame, kol pasigaminsime tešlą.

Tešlai sumaišome sviestą su cukraus pudra  iki purumo. Tuomet įmaišome kiaušinį (ar trynį). Galiausiai pilame miltus ir greitai suminkome tešlą. Ją padaliname į 8 dalis ir išklojame tartalečių formeles.  Formeles su tešla dedame į šaldytuvą pusvalandžiui pailsėti ir atšalti. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių ir kepame tartaletes 10 min. su svoriu (į kiekvieną formelę ant tešlos dedame kepimo popieriaus ir užpilame žirnių/pupelių, kad prispaustų tešlą ir ji kepimo metu neišsipūstų), o po to tiek pat – be svorio.

Kol kepa tartalečių pagrindas, verdame citrininį kremą. Į puodą per sietelį perkošiame jau paruoštą įdaro masę, supilame grietinėlę, gerai išmaišome ir verdame, kol sutirštės. Baigiant virti, įmaišome sviestą. Kai jis ištirps –  nuimame nuo ugnies ir paliekame praaušti, karts nuo karto pamaišydami.

Morenginei putai plakame baltymus – po šaukštą pilame cukrų, kaskart gerai išplakame ir tik tada vėl pilame kitą šaukštą. Taip kartojame, kol visas cukrus bus supiltas, o morenginė masė taps tiršta, puri ir blizgi.

Iškepusias tartaletes užpildome citrinų kremu, tuomet naudodami konditerinį maišelį (nebūtinai), puošiame morengine puta. Paruoštas tartaletes kepame 250 laipsnių  temperatūroje apie 10 min. įjungę griliaus funkciją, kad morengas gražiai apskrustų.
Skaniausios gerai atšalusios, puikios ir kitą dieną!

Saldžių akimirkų!

Recepto šaltinis: Chadeyka

tarte_aux_citron

Reklama

14 komentarų “Citrinų tartaletės su puta

  1. tobulybe… kitaip nepavadinsi:) Man jau geros 2 savaites ramybes neduoda didziulis noras tartaleciu… nesvarbu kokiu… svarbu tartaleciu!!!! nooooriu:)

    Patinka

  2. laba diena, noreciau pasiteirauti, o jei pakeisti citrinu idara tresnemis arba braskemis, kaip siu uogu idara reiktu pagaminti? tokio kremo nepasigaminsi kaip is citrinu..labai laukiu atarimo..aciu 🙂

    Patinka

    1. Agne, galima kepti teoriškai :). Tik tešla gana trapi, todėl nežinia ar gražiai supjaustyti atvėsusį išeitų. Tešlą tada reiktų kepti būtinai su baltymu, nes vien tik su tryniu ji itin trapi ;).

      Patinka

  3. O i citrinini krema kiausinius reikia deti su baltymais, ar vien tik trynius. Koks skirtumas yra kai idedi vien trynius?

    Patinka

    1. Wyrga, į kremą reikia dėti visus kiaušinius, t.y. ir trynius ir baltymus. Nebandžiau dėti tik trynių, todėl nepasakysiu skirtumo. Manau, tiesiog gali nepavykti kremas, nes baltymai prideda papildomos masės ir tirština.

      Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s