Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša

Kelios dienos prieš didžiąsias metų šventes mūsų šeimos moterys turi tradiciją susirinkti ir aptarti būsimą valgiaraštį. Šventes dažniausiai švenčiame kartu, todėl kiekviena gaminame po 2 laiko patikrintus patiekalus ir po vieną naują. Kaip tik kitą savaitę bus toks smagus pasisėdėjimas-aptarimas-pasiplepėjimas, maža įžanga prieš Velykas. Vis ieškojau naujo patiekalo recepto. Labai mėgstame įvairius nesaldžius pyragus, todėl išsirinkau mielinės tešlos kopūstų pyragą su kiaušiniais ir lašiša. Be to, mielinės tešlos pyragas su kopūstais yra vienas tradicinių lietuviškų velykinių valgių.Bazinį receptą radau Rossa di sera tinklaraštyje, kurį dar papildžiau pridėdama lašišos. Gaminau pusė normos.

Mielinei tešlai (20×30 cm kepimo formai) reikės:

250 g miltų

125-140 ml pieno

15 g šviežių arba 3,5 g sausų mielių

po 0,5 a.š. cukraus, druskos

Kopūstų įdarui:

1/4 didelio kopūsto galvos

2 kiaušinių

100 g šaltai rūkytos lašišos

2-3 svogūnų laiškų

1 a.š. smulkintų krapų

50 ml pieno

aliejaus kepimui

druskos, pipirų, muskato riešuto

Mielinei tešlai šiltame piene ištirpinkite mieles ir cukrų, palikite 10 min. suputoti. Į didesnį dubenį supilkite miltus, pieną su mielėmis, druską. Užminkykite tešlą (minkyti 10-15 min.) ir kildinkite šiltoje vietoje apie valandą, kol padvigubės.

Kol tešla kyla, kietai išvirkite 1 kiaušinį ir susmulkinkite. Šiaudeliais supjaustykite kopūstus, juos apkepkite aliejuje, sumažinkite ugnį ir patroškinkite 20-25 min. ant silpnos ugnies, kad suminkštėtų. Pabaigoje pasūdykite. Sumaišykite kopūstus, smulkintą kiaušinį, svogūnų laiškus ir lašišą.

Orkaitę įkaitinkite iki 190-200 laipsnių.

Pyrago užpilui išplakite likusį kiaušinį, pieną, druską, pipirus, muskato riešutą (labai nedaug) ir krapus.

Iš pakilusios tešlos iškočiokite maždaug 25×35 cm dydžio stačiakampį. Kepimo formą lengvai patepkite aliejumi, įtieskite tešlą, suformuokite sieneles. Supilkite paruoštą įdarą, išlyginkite. Tolygiai ant įdaro užpilkite išplaktą užpilą.

Kepkite apie 20-30 min. ant apatinės orkaitės lentynos (aš kepiau ant vidurinės), tešlos krašteliai turi gražiai paruduoti.

Pyragas iškepa neriebus, skanus ir šiltas, ir šaltas. Labai puiki tešla, gerai laiko formą, man nei kiek neprilipo prie formos. 

Gardžių akimirkų!

12 komentarų “Kopūstų pyragas su kiaušiniais ir lašiša

  1. Vilma, kuo toliau tuo labiau baisu užeiti į tavo blogą nevalgius. Sukyla žvėriškas apetitas 😀

    Patinka

  2. O kaip kopūstas su lašiša draugauja? Aš kažkaip nedrįstu jų kartu derinti, nes man kopūstas tradiciškai yra mėsinis priedas:)

    Patinka

  3. Atrodo ypatingai, bet aš visada tingiu su tešla terliotis.Hmm… gal čia tiktu ir pakeline Mantingos tešla?

    Patinka

      1. Ajajai, reiks bandyt šį kart tešlytę pasigamint, labai jau vilioja šis pyragėlis. Nuotraukos tokios gražios, kad net pyrago kvapą galiu užuost 😀

        Patinka

      2. Giedre, bandyk, su šita tešla jokio vargo, tikrai. Ir ačiū už pagyras mano paveiksliukams :), vis bandau.

        Patinka

    1. Mindaugai, tas gabaliukas nelabai nuodėmingas, galima jį ir nakčiai suvalgyti ;). O derinys neįprastas, bet tikrai vykęs – siūlau išbandyt ;).

      Patinka

    1. Indre, džiugu, kad patinka :D. Vis dar ieškau savo stiliaus, bet jei iš šalies atrodo tikroviškai, tai, vadinasi, einu teisinga kryptimi. Ačiū 😉

      Patinka

Parašykite komentarą