Natūraliai marginti kiaušiniai arba velykinė repeticija

Senokai jau buvau sumąsčiusi pabandyti natūraliais dažais nudažyti keletą kiaušinių, todėl savaitgalį repetavome Velykas. Prieš tai buvau susiradusi ir išsirinkusi keletą būdų, galvojau nudažyti po porą kiaušinių raudona, mėlyna, žalia ir geltona spalvomis. Nesitikėjau jų ryškių, galvojau bus pastelinės, padarysiu gražią fotosesiją gamtoje. Bet, atrodo, buvau pernelyg užsisvajojusi ir užtikrinta sėkme. Galima sakyti, kad iš keturių, pavyko išgauti tik vieną, geltoną, spalvą.

 Pirmiausia kiaušinius bandžiau dažyti mėlynai. Supjausčiau (nors galvoju, kad reikėjo tarkuoti) pusę mėlynojo kopūsto, užpyliau 1,5 stiklinės vandens, įpyliau 2 šaukštus acto, išmaišiau. Išvirtus kiaušinius sudėjau į kopūstų “salotas” ir palikau per naktį. Ryte jau buvau nusiteikusi pamatyti gražų,mėlyną kiaušinį.  Taip, jis buvo mėlynas, bet tik tol, kol aš jį patryniau – kiaušinis buvo apsitraukęs šviesiai mėlyna plėvele, o po ja lukštas tik vos vos melsvas.

Būdai dažyti raudonai buvo trys – du su burokėliais, vienas su raudono svogūno lukštais. Kiaušinius sudėjau į puodą, kartu su jau kokią valandą verdančiais burokėliais. Viriau  gal 20 min., rezultatas – purvina, raudonos net neprimenanti spalva. Žinojau, kad dar galima bandyti kiaušinius palaikyti burokėlių sultyse. Bandom – deja, jokio ryškesnio raudono ar bent panašaus į ją atspalvio. Ech… Ir paskutinis pasispardymas – kiaušinius aplipdžiau raudonojo svogūno lukštais, aprišau marle, sudėjau į nediduką puodą ir pripyliau 0,5 l vandens . Dar papildomai įbėriau gerą saują svogūno lukštų. Vėl viriau apie 20 min., atvėsinau ir išvyniojau. Valio, kiaušinis su rausvomis dėmelėmis. Na, nors tiek.

Žaliai kiaušinius turėjo nudažyti špinatai – viriau juos kartu kokį pusvalandį. Rezultatas  – purvinai žalsva spalva. Kitų variantų nudažyti žaliai neturėjau.

Ir pagaliau, geltona spalvytė – ciberžolė nenuvylė! Viriau kiaušinius 0,5 l vandens su 2 šaukštais ciberžolės. Spalva – švelniai geltona.

Taigi, išviriau (perviriau :P) aštuonis kiaušinius, iš kurių keturi buvo visai gražūs. Dar nenutariau, kokį būdą – natūralų ar ne – rinksiuos per artėjančias Velykas, bet manau, kad svogūno lukštai (senas ir patikrintas būdas) ir ciberžolė tikrai puikiai dažo ;).

 

Advertisements

18 thoughts on “Natūraliai marginti kiaušiniai arba velykinė repeticija

  1. Dažant kiaušinius svogūnų lukštais, pastaruosius reikėtų užpilti vandeniu ir palikt pamirkti bent porą valandų, o tik tuomet dažyt. Gali būti, kad raudonųjų svogūnų lukštai būtų dažę ryškiau, jei juos būtumėte prieš tai užmerkusi ir kiaušinius virusi šiame mirkale 🙂

    Patinka

    1. Rūta, dėkui už patarimą. Vaikystėje močiutė visada dažydavo svogūnų lukštais, bet aš buvau pamiršusi tikslų būdą. Sprendžiant iš to, kad aš su lukštais viriau gan trumpai ir kiaušiniai nusidažė, manau, kad toks būdas tikrai veiksmingas.

      Patinka

  2. na, va, aš tiek radau internete ir žurnaluose pasiūlymų, patalpinau savo svetainėje, bet pasirodo ne visi veiksmingi.O nuotraukose ten jie labai gražūs. Na, bandysiu ir aš nors po vieną iš tų būdų išbandyti. Su burokėliais, lukštais, ciberžole bandžiau ir geri išėjo, bet su špinatais nebandžiau. Mėlynuoju kopūstu nebandžiau, bet jis taip, atrodo, dažo… Puikiausiai kasmet gaunasi su senu anytos chalatu: apvynioju ir vis kitokie išeina. Bet jau greit chalatą pribaigsiu:)

    Patinka

    1. Irena ir Ryte, skaičiau pas jus tinklapyje patarimus :). Taip pat buvau prisižiūrėjusi gražių nuotraukų ir tikėjau, kad ir man pavyks 100 proc. :). O kokia spalva gavosi su burokėliais ir gal kažką kitaip darėte? O su chalatu prajuokinot :D, ir dar anytos.

      Patinka

      1. o kam daugiau reikalingas anytos chalatas?:) na, iš tikrųjų tokie gražūs iš jo išeina margučiai, tokie marmuriniai. Su burokėliais dariau taip: pripjausčiau į nedidelį kiekį vandens daug burokėlių, paviriau juos ir dar į tą nupirkau tų parduotuvėje virtų burokų, supakuotų celofane. Ten tokios tirštos sultys. Dar tas supyliau ir viriau kiaušinius tame vandenyje. Na, šiemet bandysiu, ciberžolė tikrai puikiai nudažė ir lukštai. Nuoviras labai gražiai nudažo, o paskui dar praskiedžiu, dar šviesesni, pavynioju kokias žolytes arba kruopas, išeina liuks.Siūlai vilnoniai įvairių spalvų apsuki, dedi ar į spalvotą vandenį, ar šiaip verdi. Bet chalatas nepakeičiamas:)

        Patinka

      2. Gaila, kad ne visos anytos turi tokius stebuklingus chalatus ir tuo labiau, juos dovanoja…margučiams dažyti :D.

        Patinka

      3. Ji nedovanojo, pati pasiėmiau:) Neliko anytos, bet chalatas taigi liko. Nors vienas naudingas daiktas . Ai čia gal jau negražiai juokauju:)

        Patinka

  3. Vaikystėj, pamenu, močiutė svogūnų lukštuose irgi pamirkydavo, paskui virdavo ir kiaušiniai būdavo gana ryškūs. Dar mirkydavom tokiame, kaip senelis sakydavo, gelžgalių skystime (kelis mėnesius visokias senas vinis, šiaip metalinius rakandus nereikalingus užpildavo vandeniu ir jis nusidažydavo tokia murzina spalva), bet tada jau kiaušinius reikia labai atsargiai virti, kad neįskiltų ir nepatektų rūdžių. Vėliau arba skutinėdavom, arba vašku margindavom… Labai jauki, miela ši fotosesija gamtoje, pavasarinė nuotaika ir gražios spalvos… 🙂

    Patinka

    1. Dalia, ačiū už pagyrimus :)! Apie gelžgalių skystimą esu skaičiusi, bet nebandžiau. Kiek įsivaizduoju, turėtų gautis ruda spalva. Dar žinau, kad rudai dažo ąžuolo žievė (šiek tiek paprastesnis ir ne toks pavojingas būdas :)).

      Patinka

  4. Su svogūnų lukštais tikrai tikrai gaunasi raudoni, na gal labiau bordiniai išeina, ir iš paprastų lukštų, nereikia ten jokio raudonojo svogūno, bet dėl atsargos galima ir iš tokių virt, gal rimtai ryškesni bus 🙂 Reikia labai labai daug tų lukštų prisirinkti, sudėt į puodą pamirkyt, pavirt kokią valandą iš vakaro, arba jei kaime būnat, tai ant šilto pečiaus palikt, kad jiem kuo ilgiau šilta būtų, dar palikt per naktį ir tada jau kitą dieną virt kiaušinius tam pačiam puode su viralu 🙂

    Patinka

    1. Justina, dėkui, kaip tik kaime būsim per šventes, pasinaudosiu patarimu. Jau kažkaip linkstu dažyt natūraliai – įdomesni kiaušiniai, o ir pats dažymo procesas šventiškesnis :).

      Patinka

  5. Esu ir aš natūraliais dažais dažiusi. Su kai kuriais dažikliais iš vis nieko nepavyko. Su kurkuma daugiau puodas nusidažė, nei kiaušiniai intensyviai geltoni tapo, nebent per mažai jos bėriau. Mėlyną bandžiau išgauti su mėlynėmis. Rezultatą gali išvysti šioje nuotraukoje:

    Bet vistiek gražiausi man su svogūnų lukštais dažyti.
    Beje, skaičiau, jog su raudonų svogūnų lukštais gausi žalią spalvą. Gal sakau, įpylus acto taip sureaguoja? Kažkaip nesitiki, bet neturiu pakankamai lukštų, kad galėčiau išbandyti.
    Dar rudai nudažo stipri kava, raudonai – burokėliai, švelnia violetine – tamsių vynuogių sultys. Bet čia dar nebandyta

    Patinka

    1. Forelle, kaip puikiai su mėlynėmis nudažyta :)!. Čia sultyse mirkyta ar virti kiaušiniai su mėlynėmis?
      Kad raudonų svogūnų lukštais įpylus acto nusidažo žaliai, pirmą kartą girdžiu. Reiktų išbandyti, nes labai norėtųsi žalių margučių. Dar truputį laiko yra, gal ir lukštų iki Velykų prisikaups.
      Apie kavą, vynuoges skaičiau, o su burokėliais patyriau visišką fiasko :).

      Patinka

      1. Pirmiausia išviriau mėlynių nuovirą, o tada jau dėjau baltus kiaušinius, dar kartą užviriau, paviriau apie 10 min ir paskui laikiau tiek, kol tenkino spalva.
        Jeigu išbandysi su raudonų svogūnų lukštais, būtinai pasidalink, man tai atrodo, jog žaliai niekaip negali gautis, bet kas čia žino…

        Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s