Paplotėliai Naan

Nubundi ir skubiniesi keltis, kad tik kuo greičiau atliktum visus dienos pradžios ritualus ir kibtum maišyti, plakti, minkyti, pilti, tepti, barstyti, saugotis, kad nenudegtum pirštų, uosti po truputį ryškėjančius kvapus, tikrinti, ar jau, dar ne, dar truputį, gal sumažinti ugnį, pagaliau… Tada laukti (arba ne, gal visai neturi kantrybės), kol atvės, puošti, pjauti, ragauti, skambinti sesei, kad atlėktų kavos.

Labiausiai man patinka tokie rytai, kai žadina ne žadintuvas (brrr), bet mintis apie tai dienai suplanuotus darbus, kuriuos tiesiog nori ir tau gera dirbti. Kai degi kažkokia idėja ir mėgaujies kiekviena jos įgyvendinimo minute. Deja, tokie rytai ir toks entuziazmas šviečia tik savaitgaliais ir per atostogas. Kol kas, ir labai tikiuos, kad ne visam.

Bet liūdesį į šalį, kol yra tiek daug neišbandytų skanėstų, matyt, viskas nėra taip jau blogai. Praeitą savaitgalį mane nubudino mintis apie paplotėlius Naan :). Tokius plokščius duonos paplotėlius  valgo dažnas indas, iranietis ar uzbekas ir kepa jie juos tandyruose (dideliuose, į žemę įkastuose ąsočiuose). Naan receptą radau pas Ayn. Paplotėliai patys skaniausi ką tik iškepti, tinka prie daržovių patiekalų, sriubos. Tikrai kepsiu ne kartą, vien jau dėl jų išvaizdos.

4 nedideliems paplotėliams iškepti reiks:

1 stiklinė vandens (stiklinė – 237 m)

1/4 stiklinės raugo arba 1/4 a.š. šviežių mielių

1 a.š. sausų mielių

1 a.š. cukraus

1 v.š. aliejaus

2,5-3 st. miltų

1 a.š. druskos

pabarstymui: sezamų sėklų, juodgrūdės, rupios druskos

Užminkyti minkštą mielinę tešlą, suformuoti rutulį ir įdėti į aliejumi išteptą dubenį. Tešlą kildinti apie 1,5-2 val. šiltoje vietoje arba 8-24 val. šaldytuve (aš kildinau per naktį šaldytuve ir kepiau ryte).

Pakilusią tešlą padalinti į 4 gabalėlius, iš kiekvieno suformuoti rutulį, uždengti rankšluoščiu ir palikti kilti ant miltuoto stalo 30-45 minutes. Orkaitę įkaitinti iki 260 laipsnių (aš kaitinau iki 210) kartu su skarda. Pakilus tešlai, formuoti paplotėlius – rutulio vidurį paspausti kumščiu, tuomet viduriuką formuoti pirštais, paliekant iš kraštų po 2 cm. Viduriuko storis turėtų būti apie 5-7 mm. Paplotėlį perkelti ant kepimo popieriaus, viduriuką tankiai subadyti šakute. Patepti kefyru, kiaušiniu ar vandeniu (aš tepiau jogurtu), apibarstyti sėklomis, rupia druska. Jei norisi, kraštelius supjaustyti peiliu.

Papuoštus paplotėlius perkelti ant įkaitusios skardos ir kepti apie 8-10 min. Kepiau vienu metu po du paplotėlius .

Skanių akimirkų!

 

 

 

10 komentarų “Paplotėliai Naan

  1. Atrodo puikiai, forma tiesiog nuostabi!!! Labai viliojantys, o ir nuotraukos labai gražios! Šaunuolė 🙂

    P.s. tokie rytai man irgi būna ir jie man begalo mieli 🙂

    Patinka

Parašykite komentarą