Crème brûlée tartaletė

Jei reikėtų sudaryti savo mėgstamiausių desertų dešimtuką, crème brûlée jame tikrai būtų ir gal net pirmajame trejetuke.  Baisiai gailiuosi, kad tą vienintelį kartą Paryžiuje neparagavau crème brûlée kokioje kavinėjė su mažulyčiais staliukais ir galantiškais padavėjais. Na, gal dar pasitaikys tokia proga.

Labiausiai man patinka klasikinis šio deserto variantas su vanile. O skaniausią valgiau (nesigiriant) namie, nes kavinėse nei karto karamelinė plutelė nebebuvo traški.

Šįkart pabandžiau desertą pagaminti trapios tešlos krepšelyje. Man patiko šis variantas, nes patogu, pvz., neštis į svečius. Gaminau mažesnes tartaletes, bet puikus būtų ir didesnis tartas. Tešlos receptą pasiskolinau iš David’o, o crème brûlée – iš Sauliaus. Beje, labai patiko toks tešlos gaminimo būdas – mažai vargo ir tešla skani.

Tešlai reikės (užteks 4-ioms 10 cm skersmens tartaletėms pagaminti ):

90 g gabaliukais supjaustyto sviesto

1 v.š. aliejaus

3 v.š. vandens

1 v.š. cukraus

1/8 a.š. druskos

150 g miltų

 

Orkaitę įkaitinti iki 210 laipsnių (mano orkaitė labai kaitina, todėl aš kepiau 180 karštyje). Visus produktus, išskyrus miltus, sudėti į puodą ir virti apie 15 min., kol pakeis spalvą (pagal originalų receptą tai reikia daryti orkaitėje, bet aš patingėjau). Tuomet nuimti nuo ugnies, supilti miltus ir maišyti, kol iš tešlos susiformuos rutulys. Tešlą praaušinti ir paskirstyti formose (formoje), išlipinti dugną ir sieneles. Tešlą subadyti šakute ir kepti apie 15 min., kol gražiai paruduos.

Kol tešla kepa, pagaminsime crème brûlée įdarą, kuriam reikės:

250 g riebios grietinėlės

3 kiaušinio trynių

1 a. š. vanilinio cukraus

50 g cukraus

karameliniam paviršėliui:

kulinarinio degiklio

šiek tiek cukraus

 

Trynius išplakame su cukrumi iki baltumo didesniame dubenyje. Grietinėlę su vaniliniu cukrumi užverdame. Pastoviai plaktuvu maišydami trynių-cukraus plakinį, plona srovele supilame karštą grietinėlę.

Tartaletes užpildome crème brûlée įdaru (rekomenduoju pilti per sietelį, kad nebūtų putelės, kuri labai greit apdega) ir kepame iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Iškepęs crème brûlée įdaras turi krestelėjus virpėti.

Iškepusias tartaletes atvėsiname iki kambario temperatūros, po to palaikome bent 1-2 val. šaldytuve. Karameliniam paviršėliui pagaminti geriausia naudoti kulinarinį degiklį, bet jei jo neturite, kelioms minutėms cukrumi pabarstytas tartaletes pakiškite po gerai įkaitusiu griliumi.

Saldžių akimirkų!

 

 

 

Reklama

3 komentarai “Crème brûlée tartaletė

  1. Puiki ir skani mintis. Manau man patiktų tokios tartaletės. O creme brulee namie tikrai skanesnė, nes kavinėse jas gamina iš miltelių 😉

    Patinka

  2. Pats mėgstamiausias mano desertas. Dėkoju už receptą, būtinai bandysiu. O kur pirkote kulinarinį degiklį?

    Patinka

  3. Forelle, ačiū! O dėl kavinių – liūdna, kad ten jau beveik nieko nebelieka tikro ir šviežiai pagaminto :(.

    Giedre, visada prašom, tikiuosi, kad išbandysi :). Kulinarinį degiklį pirkau “Alan Deko“ parduotuvėje.

    Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s