Salotos su kiaušiniais, šonine ir riešutais

Salotos man patinka dėl daugelio priežasčių. Jų variantų yra begalės, improvizacijai vietos apstu, jos gražiai atrodo, gali būti tiek šaltos, tiek ir šiltos, sočios ir liesesnės, tinka pusryčiams, pietums, vakarienei. Pavalgius salotų jauti energijos antplūdį ir nesinori eiti poguliuko. Ir galų gale – juk labai sveika ir malonu jas valgyti ;).

Salotos pas mus, Lietuvoje, jau beveik prigiję kaip tinkamas valgyti maistas. Sakau BEVEIK, nes vis dar tenka išgirsti tokių gan grubių pasisakymų, kad salotos yra „karvių maistas“, „žolės nevalgau“ arba „salotų lapą graužia tik anoreksikės manekenės“. Stereotipai.

Laukiu salotų iš savo daržo sezono. Parduotuvinės joms neprilygsta nei žiemą, nei vasarą. Nieko nėra geriau, nei ką tik nuskinti lapeliai sumaišyti su trupučiu aliejaus, druskos, pipirų ir citrinos sulčių. Ir valgom mes jas nuo gegužės iki rugsėjo tiesiog neįsivaizduojamais kiekiais. Nes neatsibosta.

Šįkart gaminau sočias salotas pietums. Receptas iš naujausio “Sweet Paul“ žurnalo. Salotos paprastos, bet spalvingos ir skanios. Rekomenduoju!

2-3 didelėms lėkštėms salotų reikės:

12 šaltai rūkytos šoninės juostelių

1 didelės frisee salotos (nors tiktų ir Lollo biondo rūšies lapeliai)

4 vidutiniškai kietai išvirtų kiaušinių (apie 7 min.)

2 v.š. skrudintų pinijos riešutų (tiktų ir pistacijos)

4 v.š. alyvuogių aliejaus

1 a.š. Dižono (Dijon) garstyčių

1 a.š. citrinos sulčių

juodųjų pipirų, druskos

Šoninės juostelės pakepiname iš abiejų pusių keptuvėje. Salotas nuplauname, išskirstome lapeliais ir išdėliojame lėkštėse. Iš aliejaus, garstyčių, citrinos sulčių bei druskos suplakame padažą. Į lėkštes išdėliojame perpjautus per pusę kiaušinius, kepintą šoninę, apibarstome riešutais, maltais pipirais ir užpilame pagamintu padažu.

Gardžių akimirkų!

8 komentarai “Salotos su kiaušiniais, šonine ir riešutais

  1. Salotos wauw!
    O aš iki šiolei irgi neteikiau joms pirmenybės (ir iki šiolei dar ne… :)), beeet, kažkas matyt viduje apsivertė, nes vis dažniau pradėjau į jas žvalgytis, dažnai pagaunu save žiūrint ir varvinant seiles į jas, ir būtent tai su kokiu kumpeliu, būtiniausiai su vištiena (kokia nors traškia)… nors dar ir nesezonas, bet jau aną dien nulėkus prisipirkau įvairių žalumynų (salotų lapų, ridikėlių, agurkų, svogūnų laiškų,..) ir pasigaminau saločikes, tai mmmmm buvau pakylėta kažkur aukščiau nei dangus :DD nežinau ar skonis keičiasi čia mano ar pavasaris veikia, bet oi kaip pradėjau jų norėti 😀

    Patinka

    1. Reda, pavasaris yra pats laikas ir pirmenybė salotoms. Kai norisi šviesių ir šiltų dienų, lengvų drabužių ir lengvo maisto :). O salotos su pirmais žalumynais yra tokia tikra lietuviška klasika ir man primena vaikystę (nors svogūnus iš jų visada išrinkdavau :P).

      Patinka

Parašykite komentarą