Itališka duona Ciabatta puiki tuo, kad palyginti ilgai išlieka šviežia, nes porėtą minkštimą nuo perdžiūvimo saugo gana kieta plutelė. Tokios formos Ciabatta , kokią mes įpratę matyti kepyklėlėse ir prekybos centruose, italai pradėjo kepti tik 1982 m. Duonos pavadinimas, pasirodo, susijęs su jos forma, primenančia panešiotą šlepetę. Originali Ciabatta kepama su raugu, tačiau tikrai ne kiekvienas turi laiko ir kantrybės jį auginti, todėl siūlau išbandyti šį receptą. Po keturių valandų kantraus laukimo :), turėsite pora kepaliukų skanios duonos, traškia plutele ir porėtu, oriniu vidumi.Duonai iškepti reikės:
300 g miltų
230 ml šilto vandens
3,5 g sausų mielių
7 g druskos
saujelės miltų duonai formuoti
Visus produktus sumaišome dideliame dubenyje. Minkome su mikseriu (dideliu greičiu) 10-15 min., kol tešla taps vienalyte ir atlips nuo dubens sienelių. Rankomis išminkyti nelabai pavyks, nes tešla gana skysta. Dubenį su tešla uždengiame ir laikome šiltoje vietoje 2-3 val., kol padvigubėja.
Pakilus tešlai, gausiai pamiltuojame darbastalį ir atsargiai, kad kuo mažiau sprogdintume oro burbuliukų, išpilame tešlą. Padaliname ją peiliu į dvi dalis ir atsargiai susukame du kepaliukus duonos. Juos perkeliame į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Leidžiame duonai pakilti 45 min.
Kepame iki 190-200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Mano patirtis:
- su šia tešla “susitvarkyti“ nėra labai paprasta, nes ji labai lipni ir minkšta.
- Tik ištraukus duoną iš orkaitės, plutelė gana greit suminkštėja. Kad taip neatsitiktų, iškepusius kepaliukus palikite pravertoje orkaitėje, kad lėtai auštų.
Gardžios duonelės!
Idėja iš carina forum
Kaip skaniai atrodo! Labai noriu sumuštinuko su tokia duona:) O kaip ji kitą dieną?
PatinkaPatinka
Odeta, ačiū. Skani ši duonelė ir kitą dieną. Joje daug drėgmės, todėl ne taip greit sensta ;).
PatinkaPatinka
nieko sau, tikrai greitai… ir gerai atrodo. reiks išbandyti, nes labai mėgstu šią duoną, tik vis gąsdina tas ilgas laukimas (kažkada esu kepus, atrodo neblogai pavyko, bet kantrybės neturiu…)
PatinkaPatinka
Egidija, tikrai rekomenduoju pabandyti, rezultatas vertas dėmesio :).
PatinkaPatinka
ku kū. Mes imam šią duoną
PatinkaPatinka
Imkite, aš nieko prieš. Skanaus!
PatinkaPatinka
sveiki , man biski nesigavo , na bandysiu kept , ziuresiu kas gausis.
PatinkaPatinka
Jolita, o kas būtent nesigavo?
PatinkaPatinka
Supykau.. Pasidariau tešlą iškilo vos ne trigubai, bet kai reikėjo perdėti į formą sukrito visa ir nebepakilo beveik 😦 bandysiu dar kartą ir nepasiduosiu..!!
PatinkaPatinka
Nerija, gaila, kad taip. Nors jei tešla pakilo pirmą kartą, turėjo pakilt ir antrą kartą šiltai laikoma.Tikiuosi, pavyks kitąkart.
PatinkaPatinka
Super batonas! Neutralus, tinka prie bet ko, smagiai korėtas, labai lengva iškepti. Gal kiek sūrokas mano skoniui, dėčiau mažiau druskos.. Bet šiaip puikus receptas. Ačiū! 🙂
PatinkaPatinka
Smagu, Dovile :). Ačiū už atsiliepimą.
PatinkaPatinka
Sveiki, o yra skirtumas kokius miltus naudoti: pvz 405D ar 405C ?
PatinkaPatinka
Sveiki, duonoms kepti geriau naudoti 550C ar 550D miltus 😉
PatinkaPatinka