Mano įrašuose dažnai kartojasi orų tema. Nors nieko keisto – pagal profesiją esu meteorologė ir orai yra kasdieninė mano darbo dalis. Bet gal ne vien tai lemia, kad rašau kaip mane veikia pavasariai ar žiemos. Kai gyveni šalyje, kur tokie ryškūs metų laikai, tavo gyvenseną ir netgi charakterį labai stipriai įtakoja orai. Jie diktuoja savo taisykles, neleidžia pernelyg atsipalaiduoti ir priverčia prisitaikyti. Keičiantis sezonams, keičiame ne tik aprangą, bet ir renkamės kitokį laisvalaikį, kitaip jaučiamės, aptarinėjame to sezono aktualijas, valgome kitokį maistą. Dinamikos tikrai netrūksta.
O šis ruduo išties fantastiškas. Nes lengvas, saulėtas ir neslegiantis lietingų dienų niūruma. Kai nereikia kasdien skleisti skėčio ir norisi valgyti tokius vasariškus desertus kaip Pavlova.
Taigi, saldus morenginis pagrindas, švelni grietinėlė, saldžiarūgštės, aromatingos avietės ir traškus griliažas – improvizacija klasikinio deserto tema gražiam rudeniui atšvęsti.
9-12 morengams (7-10 cm) iškepti prireiks:
150 ml kiaušinio baltymų (tam sunaudojau 4 M dydžio kiaušinius)
220 g cukraus
1 a.š. kukurūzų krakmolo
1 a.š. ryžių arba baltojo vyno acto
grietinėlei
400 ml riebios (35-36 %) grietinėlės
3 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
poros saujų šviežių uogų
griliažui
0,5 st. cukraus
saujos kapotų ir skrudintų mėgstamų riešutų
Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių (be konvekcijos). Paruoškite kepimo skardą ir popierių. Baltymus plakite kol suputos, o tada po šaukštą dėkite cukrų, kaskart gerai išplakdami (kol nesijaus cukraus kristalų). Cukraus kiekio mažinti negalima, nes tuomet padidėja tikimybė, kad morengai subliūkš. Kai visas cukrus bus sudėtas, plakite dar maždaug 3 minutes. Galiausiai į baltymus įplakite actą bei krakmolą. Paruošta kepti morengo masė turi būti standi ir blizgi.
Morengus kepimo skardoje formuokite šaukštu arba galite naudotis konditeriniu maišeliu. Kepkite 25 minutes iki 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to sumažinkite karštį iki 100 laipsnių ir dar kepkite apie 45 minutes. Iškepusių morengų paviršius turi būti traškus ir sausas, o vidus minkštas.
Kol morengai atvės, gaminame griliažą. Cukrų ištirpiname keptuvėje ar puode storu dugnu, kol karamelizuosis ir taps rusvos spalvos. Suberiame riešutus, išmaišome ir griliažą išverčiame ant kepimo popieriaus kuo plonesniu sluoksniu, kad atvėstų. Ataušusią karamelę su riešutais susmulkiname virtuvės kombainu, piestoje ar kočėlu.
Išplakame grietinėlę su cukrumi iki standumo. Konditeriniu maišeliu ar tiesiog šaukštu uždedame grietinėlės ant morenginio pagrindo, puošiame avietėmis ir griliažu. Galime mėgautis oriniu, saldžiu desertu!
P.S. morengus galite išsikepti prieš 1-2 dienas, tik iškeptus juos reikėtų laikyti sandariame inde, kad nesudrėktų.
Saldžių akimirkų!
Morengų receptas: Kwestia smaku
Tikras gardumynas!
PatinkaPatinka
Neabejotinai ;).
PatinkaPatinka
Ulialia, kaip skaniai atrodo!! 🙂
PatinkaPatinka
Ieva Marija, ir skonis nenusileidžia vaizdui :D.
PatinkaPatinka
Kaip tik man, dabar, prie arbatos 😉
PatinkaPatinka