Istorija prasideda kasmet maždaug kovo viduryje. Kai pavasaris dar tik kalendoriuje, beriu mažytes sėklytes į žemę. Joms sudygus , gaudau šykščius saulės spindulius ir ieškau šiltesnio kampelio namuose. Ir taip kasdien mano augintiniai darosi vis stipresni ir aukštesni. Kol gegužę ateina laikas sodinti juos į pastovesnę vietą. Tada stebėti kaip pražysta, užmezga, augina vaisius. Ir, pagaliau, po tokio ilgo laukimo liepos viduryje ragauti pirmuosius pomidorus.
Nežinau kodėl, bet kiekvienais metais laukiu, kada vėl ieškosiu įdomesnių veislių sėklų ir pakartosiu visą šią istorija. Jaučiu begalinį malonumą matydama, kaip iš mažo grūdelio išauga dviejų metrų medžiai, ant kurių sirpsta kekės įvairių formų, dydžių ir spalvų pomidorų. Dar labiau man patinka skinti juos išsirpusius ir tiesiog čia pat godžiai valgyti. Arba parsinešus namo, pjaustyti riekelėmis, maišyti su bazilikais, trupučiu citrinos sulčių, barstyt pipirais ir valgyt, užkandant traškia namine duona. Arba nuspalvinti raudonai daržovių troškinį, virti sriubas, karštą rugpjūčio popietę trinti šaltą ir gaivų gaspačio. O gal netgi gardint cukrumi bei vanile ir ruošti pomidorų džemą. Pagaliau – stambiai supjaustyti ir paskandinti lietuviškoje grietinėje. Begalės gardžių variantų.
Šįkart lengviems pietums pomidorus įdariau ryžiais su feta ir alyvuogėmis. Manau, tokie pomidorai labai tiktų prie paprastai keptos žuvies vietoje garnyro. O jei į įdarą dar pridėtume virtos/keptos vištienos ar grybų, išeitų puikus ir sotus pagrindinis patiekalas.
Reikės:
6 vidutinio dydžio kietesnių pomidorų
0,5 st. ryžių
0,75 st. vandens
10-15 juodųjų alyvuogių
100 g fetos tipo sūrio
saujelės smulkiai kapotų žolelių (naudojau petražoles ir bazilikus)
1 skiltelės smulkinto česnako
druskos, juodųjų pipirų
aliejaus
Ryžius išverdame pasūdytame vandenyje. Paliekame praaušti.
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
Nupjauname pomidoro viršūnėlę, jos neišmetame – bus kepurėlė. Išskobiame pomidoro minkštimą. Ryžius sumaišome su smulkintu pomidorų minkštimu, feta, kapotomis alyvuogėmis, žolelėmis ir česnaku. Gardiname druska bei pipirais. Pomidorus įdarome ryžiais, uždedame kepurėles ir surikiuojame aliejumi pateptoje kepimo formoje. Kepame apie 30 minučių.
Skanių akimirkų!