Medaus tortas

Medaus tortą vaikystėje visada kepdavo mama. Pirmasis mano tortas, kurį iškepiau keturiolikos metų, irgi buvo medaus.   Purus, drėgnas, su daug grietininio kremo, ne per daug saldus, tirpstantis burnoje – toks man šis tortas yra pats skaniausias.

18 cm skersmens tortukui iškepti reikės:

1oo g cukraus

1 kiaušinio

50 g sviesto

50 g medaus (apie 2 v.š.)

1 nubraukto a.š. sodos

1 a.š. vanilinio cukraus

250-260 g miltų

kremui:

250 g grietinėlės (35 proc. riebumo)

3oo g grietinės (30 proc. riebumo)

pusės stiklinės cukraus

1 a. š. vanilinio cukraus

Kiaušinį išplakame su cukrumi iki baltumo. Medų ir sviestą ištirpiname nemažame puode ant vidutinio stiprumo ugnies. Dedame sodą – masė suputos. Maišydami palaikome ant ugnies minutę kitą, kol masės spalva bus karamelės spalvos. Puodą nuimame nuo ugnies, įmaišome išplaktus kiaušinius. Galiausiai įmaišome vanilinį cukrų ir miltus. Tešla bus gana lipni. Paliekame tešlą šiltoje vietoje apie valandą.

Pravėsusią tešlą daliname į 6 gabalėlius. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Pasiruošiame du kepimo popieriaus lapus. Ant kepimo popieriaus iškočiojame apie 20 cm skersmens apskritimą ir kepame 4-5 min., kol gražiai paruduos. Kol vienas lakštas kepa, iškočiojame kitą. Iš orkaitės išimtą lakštą apipjauname pagal trafaretą (aš naudoju lėkštę), nuimame nuo popieriaus ir padedame ant grotelių ataušti. Taip iškepame visus lakštus. Iškepę lakštai turi būti gana trapūs ir kieti.

Kremui skirtus produktus sudedame į dubenį ir plakame iki standumo. Torto lakštus pertepame paruoštu kremu, tortą papuošiame ir leidžiame pastovėti šaldytuve mažiausiai 8 valandas.

Saldžių akimirkų!!!

Lakštų receptą radau čia

19 komentarų “Medaus tortas

  1. Kaip gražiai atrodo 🙂 O mes namuose kažkaip medaus torto nekepdavom… Nors mėgstu jį tikrai. Šiemet pirmą kartą kepiau Naujiesiems metams, tik lakštai gavosi gal kiek saldoki. Kitąkart išmėginsiu tavąjį receptėlį.

    Patinka

  2. Odeta, ačiū :). Išdrįsk kepti, ypač šis tortas labai paprastas, jokių sudėtingų kremų, tešla nekaprizinga.

    Giedre, dėkui :). Medaus tortas būdavo daugumos mūsų švenčių desertas, todėl jaučiu jam toookią nostalgiją. O būtent šį receptą radau jau prieš kelis metus, ir kito varianto nebebandžiau, atitiko visus lūkesčius. Labai labai rekomenduoju, tuo labiau, kad jį pagaminti, palyginti su kitais tortais, visai nesudėtinga.

    Patinka

    1. Vilma, ačiū už pagyrimus! Papuošimas lakoniškas, tokie man labiausiai prie širdies. O dėl grietinėlės – lakštai gaunasi gana sausi, jie nemažai sugeria drėgmės, todėl mano skoniui čia jos kaip tik. Bet, manau, kam tiek grietinėlės per daug, galima sumažinti ;).

      Patinka

  3. as tai nelabai kada ka komentuoju, bet papuosimas – auksciausios klases. toks paprastas, bet labai nepaprastai graziai atrodo 🙂 negalejau nepagirt 🙂

    Patinka

  4. Kaip tik kepsiu valentino dienai:-) bet jau papuošimas, nu pasaka, ne kitaip:-) o kepant 18 cm tortuką reikia kočioti 20 cm?

    Patinka

  5. Vaikai pirmą kart gyvenime privetre kepti torta, kepiau pagal šį recepta, pavyko puikiai!
    Didžiuojuosi savimi ir jau baigiam suvalgyti antrą, ačiū už puikų receptą.

    Patinka

    1. Giedre, didžiausias komplimentas, kad kepat ir dar ne kartą :). Šaunuoliai vaikai, skatina tobulint mamos kulinarinius sugebėjimus 😉

      Patinka

Parašykite komentarą