Medaus tortą vaikystėje visada kepdavo mama. Pirmasis mano tortas, kurį iškepiau keturiolikos metų, irgi buvo medaus. Purus, drėgnas, su daug grietininio kremo, ne per daug saldus, tirpstantis burnoje – toks man šis tortas yra pats skaniausias.
18 cm skersmens tortukui iškepti reikės:
1oo g cukraus
1 kiaušinio
50 g sviesto
50 g medaus (apie 2 v.š.)
1 nubraukto a.š. sodos
1 a.š. vanilinio cukraus
250-260 g miltų
kremui:
250 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
3oo g grietinės (30 proc. riebumo)
pusės stiklinės cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
Kiaušinį išplakame su cukrumi iki baltumo. Medų ir sviestą ištirpiname nemažame puode ant vidutinio stiprumo ugnies. Dedame sodą – masė suputos. Maišydami palaikome ant ugnies minutę kitą, kol masės spalva bus karamelės spalvos. Puodą nuimame nuo ugnies, įmaišome išplaktus kiaušinius. Galiausiai įmaišome vanilinį cukrų ir miltus. Tešla bus gana lipni. Paliekame tešlą šiltoje vietoje apie valandą.
Pravėsusią tešlą daliname į 6 gabalėlius. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Pasiruošiame du kepimo popieriaus lapus. Ant kepimo popieriaus iškočiojame apie 20 cm skersmens apskritimą ir kepame 4-5 min., kol gražiai paruduos. Kol vienas lakštas kepa, iškočiojame kitą. Iš orkaitės išimtą lakštą apipjauname pagal trafaretą (aš naudoju lėkštę), nuimame nuo popieriaus ir padedame ant grotelių ataušti. Taip iškepame visus lakštus. Iškepę lakštai turi būti gana trapūs ir kieti.
Kremui skirtus produktus sudedame į dubenį ir plakame iki standumo. Torto lakštus pertepame paruoštu kremu, tortą papuošiame ir leidžiame pastovėti šaldytuve mažiausiai 8 valandas.
Saldžių akimirkų!!!
Lakštų receptą radau čia
Labai apetitingai atrodo…as dar nedristu kepti tortu:) Saunuole!
PatinkaPatinka
Kaip gražiai atrodo 🙂 O mes namuose kažkaip medaus torto nekepdavom… Nors mėgstu jį tikrai. Šiemet pirmą kartą kepiau Naujiesiems metams, tik lakštai gavosi gal kiek saldoki. Kitąkart išmėginsiu tavąjį receptėlį.
PatinkaPatinka
Odeta, ačiū :). Išdrįsk kepti, ypač šis tortas labai paprastas, jokių sudėtingų kremų, tešla nekaprizinga.
Giedre, dėkui :). Medaus tortas būdavo daugumos mūsų švenčių desertas, todėl jaučiu jam toookią nostalgiją. O būtent šį receptą radau jau prieš kelis metus, ir kito varianto nebebandžiau, atitiko visus lūkesčius. Labai labai rekomenduoju, tuo labiau, kad jį pagaminti, palyginti su kitais tortais, visai nesudėtinga.
PatinkaPatinka
Puikus papuošimas 😉 Taip paprasta ir miela akiai. O grietinėlės pertepime nebuvo per daug?
PatinkaPatinka
Vilma, ačiū už pagyrimus! Papuošimas lakoniškas, tokie man labiausiai prie širdies. O dėl grietinėlės – lakštai gaunasi gana sausi, jie nemažai sugeria drėgmės, todėl mano skoniui čia jos kaip tik. Bet, manau, kam tiek grietinėlės per daug, galima sumažinti ;).
PatinkaPatinka
Iš tiesų labai dailiai papuoštas tortas…
PatinkaPatinka
Tobulas!
PatinkaPatinka
as tai nelabai kada ka komentuoju, bet papuosimas – auksciausios klases. toks paprastas, bet labai nepaprastai graziai atrodo 🙂 negalejau nepagirt 🙂
PatinkaPatinka
Asta, Lora – ačiū ;), net susigėdau, labai malonu skaityti tokius komentarus.
PatinkaPatinka
Tikrai, kad – papuošimas tobulas! labai gražiai ir kruopščiai pasidarbuota 😉
PatinkaPatinka
Ačiū, Reda 🙂
PatinkaPatinka
puikus tortas, norisi ragauti:)
PatinkaPatinka
Ačiū :). Jis iš tikrųjų skanus.
PatinkaPatinka
Norėjau paklausti ar sodą reikia dėti jau nugesintą su actu, ar tiesiog taip miltelius?
PatinkaPatinka
Egle, sodos nereikia gesinti, ją reikia dėti į ištirpintą medų-sviestą ir maišyti, kol suputos 😉 .
PatinkaPatinka
Kaip tik kepsiu valentino dienai:-) bet jau papuošimas, nu pasaka, ne kitaip:-) o kepant 18 cm tortuką reikia kočioti 20 cm?
PatinkaPatinka
Egle, taip, 20 cm bus kaip tik – liks atraižos trupiniams. Tikiuosi, patiks 😉 ir ačiū .
PatinkaPatinka
Vaikai pirmą kart gyvenime privetre kepti torta, kepiau pagal šį recepta, pavyko puikiai!
Didžiuojuosi savimi ir jau baigiam suvalgyti antrą, ačiū už puikų receptą.
PatinkaPatinka
Giedre, didžiausias komplimentas, kad kepat ir dar ne kartą :). Šaunuoliai vaikai, skatina tobulint mamos kulinarinius sugebėjimus 😉
PatinkaPatinka