Duonelės su sėklomis

Kaip būna, kai ko nors nori mirk-gyvenk-turiu-gauti? Visą praeitą savaitę ieškojau Kornspitz ragelio recepto, nes užsimaniau išsikepti paragavusi Crustum kepyklėlėje. Deja, deja, šio austriško grūdų ragelio receptas tikriausiai saugomas po devyniais užraktais. Internete nieko gero neradau, nutariau perversti savo virtuvės biblioteką – irgi nieko. Galiausiai apsilankiau knygynuose – ieškojau ten esančiose kulinarinėse knygose, bet irgi nesėkmingai. Taigi, Kornspitz recepto kol kas nebus, bet dar nepasiduodu.

Beieškodama radau kvietinių-ruginių miltų duoneles su sėklomis. Dalinuosi receptu – duonelės iškepė nestora,traškia plutele, minkštu, puriu minkštimu ir…skoniu panašios į mano ieškotus ragelius :).

8-ioms nedidelėms duonelėms iškepti reikės:

250 g kvietinių miltų (naudojau 550 tipo)

150 g ruginių miltų (naudojau rupius ruginius)

300 ml šilto vandens

4 g sausų mielių (arba 15 g šviežių)

1 v.š. medaus

1 a.š. druskos

2 v.š. aliejaus

5-6 v.š. įvairių sėklų

Vandenyje ištirpinti medų ir mieles, leisti pastovėti 10 min, kad mielės aktyvuotųsi. Dideliame dubenyje sumaišyti kvietinius ir ruginius miltus, supilti vandenį su mielėmis ir minkyti 10 minučių. Pabaigoje įmaišyti aliejų ir druską. Galite sėklų įberti ir į tešlą.

Tešla gaunasi minkšta ir lipni. Išminkytą tešlą, uždengti rankšluosčiu ir padėti šiltoje vietoje apie 1-1,5 val., kol padvigubės.

Pakilusią tešlą padalinti į aštuonis gabalėlius ir formuoti pailgas bandeles. Formuojant siūlau nenaudoti miltų, geriau rankas sudrėkinkite vandeniu. Sėklas supilkite į lėkštę ir kiekvieno kepaliuko vieną pusę pamirkykite sėklų mišinyje.

Papuoštas duoneles dėkite į skardą, ištiestą kepimo popieriumi, ir leiskite pakilti 30 min. Prieš pat kepant, kiekvienoje duonelėje padarykite pora įpjovų aštriu peiliu.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. 10 min. prieš šaunant duoneles, į orkaitę įdėkite indą su verdančiu vandeniu ir apšlakstykite orkaitės sieneles vandeniu. Duoneles kepkite 30 min. – po 15 min. išimkite indą su vandeniu ir pabaikite kepti be garų.

Gardi, rugiais kvepianti duonelė!

2 komentarai “Duonelės su sėklomis

Parašykite komentarą