Galaktoboureko – graikiškas pyragas su plikytu kremu

Jokia paslaptis – myliu Viduržemio jūros virtuvę. Italų, graikų, turkų, prancūzų…visos tokios turtingos, o jų tradicijos persipynę tarpusavyje. Kad ir šis graikiškas pyragas, kurio pavadinimas susideda iš dviejų žodžių –  graikiško gala (graik. pienas) ir turkiško burek (turk. pyragas). Galaktobourekas yra filo tešlos pyragas su plikyto kremo įdaru, sulaistytas citrusų sirupu. Beje, pasigirsiu, kad šio pyrago pirmąkart paragavau iškepto tikros graikės. Labai patiko, taigi, šįkart mano bandymas :).

20×30 cm pyragui reikės:

filo tešlos (sunaudojau tik trečdalį pakuotės)

120-150 g lydyto sviesto

1 v.š. aliejaus

plikytam kremui

3 st. pieno (stiklinė – 237 ml)

0,5 st. manų kruopų

0,5 st. cukraus

1 v.š. sviesto

pusės citrinos/apelsino tarkuotos žievelės

3 kiaušinių

1 a.š. vanilinio cukraus

sirupui

0,5 st. vandens

0,5 st. cukraus

2 v.š. medaus (nebūtinai)

pusės citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

Filo tešlą išimame iš šaldymo kameros keletą valandų prieš kepimą. Ši tešla labai greit džiūsta, todėl ją visada reikia pridengti drėgnu rankšluostėliu arba laikyti pakuotėje.

Verdame kremą – pieną užviriname su citrinos žievele, įplakame manus (kad nebūtų gumuliukų), pilame cukrų ir paverdame maišydami kokias 5-6 min., kol masė sutirštės. Nuimame nuo ugnies, įmaišome sviestą, vanilinį cukrų ir po vieną įplakame kiaušinius. Kremas gaunasi gana tirštas.

Užkaičiame orkaitę iki 180 ºC. Kepimo formą patepame aliejumi. Klojame lakštą tešlos, lengvai patepame lydytu sviestu, vėl klojame sluoksnį, patepame sviestu ir taip, kol suklojame 6-8 sluoksnius tešlos. Pilame plikytą kremą, paskirstome. Vėl tuo pačiu principu suklojame 6-8 sluoksnius filo tešlos. Pyragą supjaustome norimais gabaliukais. Supjaustome prieš kepdami, nes paskui jau gražiai nepavyks atpjauti, kadangi filo tešla iškepusi labai trapi.

Kepame apie 30-35 min., kol gražiai parus.

Kol kepa pyragas, išverdame sirupą. Užverdame visus sirupui skirtus  produktus ir paverdame 5 min.

Iškepusį pyragą suliejame sirupu ir paliekame ataušti bei sugerti sirupą.

Saldžių akimirkų!

Receptas su nedideliais pakeitimais iš  Closet Cooking

19 komentarų “Galaktoboureko – graikiškas pyragas su plikytu kremu

    1. Giedre, darbo tikrai nėra labai daug – tešla gatava, kremas išverda per 10 min., susluoksniuoji ir viskas. O kad verta, tai 150 proc. TAIP;)

      Patinka

    1. Rasa, filo tešla yra labai plonytė, popieriaus plonumo. O jos rasti galima didesnėse Maximose, RIMI, Prismoje prie šaldytų tešlų.

      Patinka

      1. gal pasirodysiu neismanele, bet tiek to 🙂 o ta tesla taip ir vadinasi, Filo? ar cia ta pati sluoksniuota?

        Patinka

      2. Rasa, taip, tešla taip ir vadinasi “FILO“. Ji ne tokia kaip sluoksniuota, gaminama iš miltų, vandens, trupučio aliejaus ir labai plonai iškočiojama. Namų sąlygomis ją pagaminti sunku. Kai kuriuose kepiniuose ją galima keisti sluoksniuota, bet Galaktobourekui nerekomenduočiau, rezultatas bus visai kitoks nei su filo tešla. Jei kada ragavote turkiškų ar kitų rytietiškų saldumynų kaip pvz. baklava, tai jie taip pat gaminami su filo.

        Patinka

  1. Oi, Vilma, sugundei!!!! Taip vilioja. Panašų kremą esu virusi kitokiam pyragui, todėl nujaučiu, kad vertas dėmesio. Ar jis pakankamai drėgnas? Labai mėgstu saldumynus su filo tešla, bet juos esu valgiusi tik originaliose virtuvėse (Graikija, Turkija, Egiptas), todėl įdomu ar ir mūsų PC parduodama Filo tešla puikiai tinka gamybai? Beje, kiek lakštų būna vienoje pakuotėje, nes kaip supratau, iš viso reiktų apie 16? Dėkui 😉

    Patinka

    1. Vilma, smagu girdėt, kad gundaisi šiuo gardėsiu :). Jam tikrai netrūksta drėgnumo, nes sirupas sudrėkina pyragą. Filo manęs nenuvylė, tikrai gana kokybiška ir tinka gamybai, todėl drąsiai bandyk. Lakštų, o tiksliau plonyčių tešlos lapelių yra tikrai daug ir jie dideli, kažkur A3 lapo dydžio, man jų prireikė tik kokių 8, nes juos dalinau pusiau. Tešlos liko daug, todėl turiu planų išbandyti dar pora receptų ;).

      Patinka

  2. skonis nerealus,esu dirbusi graiku restorane,tai nuo manes kavodavo sita pyraga,siltas ir su ledais,mirdamas gali valgyti 🙂

    Patinka

  3. Nepamirsti butinai kai pjaustai pries kepant tik pavirsiu ne iki pat dugno.Dar viena paslaptis sirupas turi buti atsales ir pilamas ant karsto pyrago,galima naudoti puse pieno puse grietineles,ir pries kepant jie dar uzpila sviesto karsto ant virsaus negaili.Ir sirupa reikia pilti su sriubos saukstu po biski,kad gautus traski tesla ir isigertu,jokiu budu neuzdengti.Gausis kose.

    Patinka

Parašykite komentarą