Kalėdų karštinė jau prasidėjo. Prisipažinsiu, mane truputį erzina vos ne priverstinis, spindintis ir dažnai vulgarokas priminimas, kad didžiausia metų šventė artėja. Norėtųsi, kad Kalėdos ateitų subtiliai, santūriai ir tai primintų vis dažnesni šalti, snieguoti rytai, ilgais vakarais pinami vainikai, pamažėle puošiami namai ir kruopščiai kuriamas šventinių patiekalų meniu. Šiaip ar taip, laukt ir ruoštis svarbiausiai žiemos šventei man labai patinka. Gal net labiau, nei švęsti.
Pirmoji repeticija, šventinių patiekalų beieškant, prasidėjo nuo dviejų skonių vištienos kepenėlių pašteto. Vieną gaminau su raudonu Porto vynu, apelsino žievelėmis ir šildančiais prieskoniais. Antras labiau lietuviškas – su džiovintais baravykais, kurių šiemet netrūksta daugelio namuose. Kepenėlės yra ryškaus aromato produktas, todėl siūlau nebijoti įdėti daugiau prieskonių. Patiko grietinėlė paštete – sušvelnino tekstūrą ir pašviesino spalvą.
Vištienos kepenėlių paštetas su Portu ir šildančiais prieskoniais
apie 200 g vištienos kepenėlių
1 mažas svogūnas
1 maža česnako skiltelė
žiupsnelis džiovinto čiobrelio
1 apelsino tarkuota žievelė (geltonoji dalis)
1 a.š. prieskonių mišinio (cinamonas, anyžius, gvazdikėliai, kardamonas, muskato riešutas, įv. pipirai – prieskonių proporcijas derinkite pagal save, jei sumalėte didesnį kiekį, panaudokite juos virdami karštą vyną, kepdami meduolius)
3 v.š. raudonojo Porto vyno
50 ml riebios grietinėlės
50 g sviesto
aliejaus
druskos
Porto vyno želei
3 v.š. Porto vyno
0,5 a.š. želatinos
1 v.š. šalto vandens
Paruošiame kepenėles – nupjaustome plėves, riebalus. Supjaustome vienodais nedideliais gabaliukais. Susmulkiname svogūną, česnaką. Keptuvėje įkaitiname pora šaukštų aliejaus, apkepame svogūną su čiobreliu, kol gražiai pagels. Tada beriame česnaką, prieskonių mišinį, apelsino žievelę – dar pakepame apie minutę. Sudedame kepenėles, pasūdome. Kepame jas iš abiejų pusių apie 5-6 min. – tinkamai iškepę kepenėlės viduje turi būti tik truputį rausvos, bet neišsausėję. Viską supilame į smulkintuvą. Į tą pačią keptuvę pilame vyną, kai jis užverda, supilame grietinėlę – jai užvirus maišydami dar pakaitiname pora minučių ir supilame prie kepenėlių, sudedame kubeliais pjaustytą sviestą. Susmulkiname kepenėles iki vientisos, glotnios masės, jei trūksta druskos – pasūdome. Jei norite dar švelnesnio pašteto, pertrinkite jį per sietelį. Sudedame paštetą į paruoštą indelį, išlyginame paviršių ir ataušiname.
Gaminame vyno želė – želatiną užpilame vandeniu, paliekame 7-10 min. išbrinkti. Vyną užkaitiname, juo užpilame želatiną, gerai išmaišome, kol želatina ištirps. Ataušiname ir užpilame ant kambario temperatūros pašteto. Stingdiname šaldytuve.
Receptas adaptuotas pagal Sophie Wright
Vištienos kepenėlių paštetas su džiovintais baravykais
apie 200 g vištienos kepenėlių
1 mažas svogūnas
1 maža česnako skiltelė
žiupsnelis džiovinto čiobrelio
10-12 džiovintų baravykų gabaliukų
4 v.š. džiovintų grybų mirkalo
2 v.š. raudonojo Porto vyno (brendis taip pat tiks)
50 ml riebios grietinėlės
50 g sviesto
aliejaus
druskos, juodųjų pipirų
Baravykų sviesto uždarui
apie 30 g sviesto
poros džiovintų baravykų gabaliukų
Džiovintus baravykus užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų – paliekame išmirkti 30 min. Grybus susmulkiname, mirkalo neišpilame. Paruošiame kepenėles – nupjaustome plėves, riebalus. Supjaustome vienodais nedideliais gabaliukais. Susmulkiname svogūną, česnaką. Keptuvėje įkaitiname pora šaukštų aliejaus, apkepame svogūną su čiobreliu, kol gražiai pagels. Tada beriame česnaką, išmirkusius grybus – dar pakepame apie minutę. Sudedame kepenėles, pasūdome. Kepame jas iš abiejų pusių apie 5-6 min. – tinkamai iškepę kepenėlės viduje turi būti tik truputį rausvos, bet neišsausėję. Viską supilame į smulkintuvą. Į tą pačią keptuvę pilame vyną, kai jis užverda, supilame grybų mirkalą, grietinėlę – viskam užvirus, maišydami dar pagariname 2-3 min. ir supilame prie kepenėlių, sudedame kubeliais pjaustytą sviestą. Susmulkiname kepenėles iki vientisos, glotnios masės, jei trūksta druskos – pasūdome. Jei norite dar švelnesnio pašteto, pertrinkite jį per sietelį. Sudedame paštetą į paruoštą indelį, išlyginame paviršių ir ataušiname.
Gaminame baravykų sviestą – sviestą išlydome prikaistuvyje, sudedame grybus ir verdame, kol sviestas taps rusvas. Išimame grybų gabaliukus, juos sudedame ant pašteto. Sviestą ataušiname, nukošiame, kad būtų skaidrus ir užpilame ant kambario temperatūros pašteto. Stingdiname šaldytuve.
Ir aš to nuostabaus pašteto ragavau 🙂 Mmm, pirštelius apsilaižyti…
PatinkaPatinka
Labai fain, kad turiu tokią patikimą ir objektyvią degustuotoją :*.
PatinkaPatinka
Labai šaunūs receptai. Norėjau pasiteirauti, kiek laiko tokį paštetą galima laikyti?
PatinkaPatinka
Julija, ačiū! Paštetą, jei jis pagamintas su uždaru (užlietas želė, sviestu) galima laikyti apie savaitę, nes taip jis nereaguoja su oru ir negenda. Be uždaro ir pradėjus valgyti, skanus dar bus pora dienų.
PatinkaPatinka