Velykinis mielinis pyragas (boba)

Dideli mieliniai pyragai yra tradicinis Velykų kepinys. Velykų bobos būdavo kepamos specialiuose moliniuose induose, kurie būdavo sudaužomi (dėl sėkmės), o paleista į laisvę boba dar labiau išsipūsdavo. Ir pagal tradicijas, būtent bažnyčioje šventintos Velykų bobos kąsniu prasidėdavo šventiniai pusryčiai.

Tradicijos per šventes yra kaip slaptasis patiekalų ingredientas. Tuo labiau, kad kiekviena šeima turi savus šventinius įpročius, nors tradicijos su kiekviena karta truputį kinta ar kuriamos naujos. Bet juk visada smagu improvizuoti, tik nepamirštant ilgai puoselėtų pagrindinių principų.

brioche_easter

easter_cake_1

brioche_easter_1

Velykinį pyragą jau antrus metus kepsiu pagal šį receptą. Čia daug sviesto ir  kiaušinių, todėl skonis puikus. Aišku, ir pertepimas svarbus. Pertepimui visada naudokite tirpintą arba labai šiltą sviestą, cukrų. O toliau fantazuokite – galite pridėti džiovintų vaisių, mirkytų rome, riešutų, cinamono, šokolado, aguonų. Dėl įdaro pyragas dar ilgiau išlieka drėgnas ir šviežias. Todėl kepkite su mėgstamu įdaru ir kurkite savas tradicijas.

Tešlai:

100 ml kūno temperatūros pieno

25 g šviežių mielių

580 g miltų

70 g cukraus

1 a.š. druskos

6 kiaušiniai (kambario temperatūros)

280 g sviesto (kambario temperatūros)

įdarui :

100 g juodojo šokolado

50 g sviesto

80 g permaltų aguonų  arba aguonų masės (tuomet cukraus kiekį sumažinkite)

5 v.š. cukraus pudros

1 a.š. vanilinio cukraus

plakto kiaušinio pyragui aptepti

Mieles ištirpinkite piene su žiupsneliu cukraus ir palikite šiltoje vietoje pakilti (apie 10 minučių). Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, įmuškite kiaušinius ir minkykite apie 1 minutę, kol viskas susimaišys. Tada supilkite pakilusias mieles ir minkykite dar 10 minučių. Per keturis kartus sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą, kaskart paminkydami po 1 minutę, kad sviestas įsimaišytų. Sudėję sviestą, minkykite tešlą dar 10 minučių, kol taps vientisa ir blizgi. Suformuokite kamuolį iš tešlos ir padėkite į miltais pabarstytą dubenį pakilti šiltoje vietoje 3 valandoms. Po to, dar kartą trumpai suminkykite tešlą, kad išeitų susikaupęs oras, uždenkite dubenį rankšluosčiu ir padėkite į šaldytuvą visai nakčiai.

Kitą rytą formuokite iš tešlos pyragą. Įdarui ištirpinkite šokoladą kartu su sviestu virš garų vonelės. Į ištirpusius produktus suberkite aguonas, cukrus ir gerai išmaišykite. Masė bus gana tiršta, bet tepama.

Jei formuosite tradicinę velykinę bobą, tešlą iškočiokite į didelį stačiakampį, ištepkite įdaru ir suvyniokite ritinį. Jį sudėkite į gausiai sviestu išteptą kepimo formą su skyle.

Jei norite gaminti pynutės formos pyragą, tešlą padalinkite į 3 dalis, iškočiokite 45-50 cm ilgio neplačias juostas, ant kiekvienos paskirstykite įdarą (jie gali būti skirtingi) ir susukite į nestorus ritinius. Juos sudėkite vienas šalia kito ir supinkite kasą. Galite įspausti dažytus kiaušinius, kaip dariau aš, ir suformuoti vainiką arba kepti tokios formos, kokia patinka. Suformuotą pyragą perkelkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą.

Pyragą reikia kildinti 3 valandas. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, aptepkite pakilusį pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 35-40 min., kol gražiai parus. Pažadu, kad namuose nuostabiai pakvips!

Gardžių, šviesių ir linksmų švenčių!

brioche_easter_cut

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s