Saldumynai mūsų namuose kepami bene kas antrą dieną. Miltai, kiaušiniai, cukrus, sviestas, vanilė dominuoja mėnesio pirkinių sąraše, o šokolado plytelės dingsta iš “slaptos“ vietos (kuri jau, iš tiesų, seniai visiems žinoma) spintelėje nepastebėtos. Naujus receptus išbandau dažnai, bet vis vien yra kepinių, kuriems jaučiu nostalgiją arba jie išties verti būti gaminami daug kartų. Į paprastų kepinių favoritų penketuką galėčiau įrašyti mielines bandeles (su įvairiais įdarais), medaus tortą, Tarte Tatin (su obuoliais, bananais, kriaušėmis), plikytos tešlos pyragaičius ir avižinius sausainius.
Kepdama avižinukus jau senokai pasitikiu David Lebovitz receptu, bet šį savaitgalį norėjau truputį kitokių, plonesnių ir traškesnių, sausainių. Ir tiesiog iš pirmo karto pataikiau. Labai rekomenduoju įtraukti į kepinių sąrašą, nes sausainiai iškepa traškūs, bet ne kieti. Su pienu ar nesaldinta arbata – pats gerumas :).
32 sausainiams iškepti reikės:
200 g sviesto (kambario temperatūros)
1 st. * rudojo cukraus (arba 3/4 baltojo cukraus)
1 kiaušinio (L dydžio)
1 a.š. vanilinio cukraus
1/3 a.š. druskos
1 a.š. cinamono
1 st. miltų (tipo 550 C ar D)
3/4 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. sodos
2,5 st. avižinių dribsnių (naudojau išverdančius per 5 min.)
saujelė razinų (riešutų, kokoso drožlių ar kitokių mėgstamų priedų)
* – stiklinė 237 ml arba 8 oz. talpos
Sviestą išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purios, šviesios masės. Įmušame kiaušinį ir vėl plakame apie minutę. Atskirame inde susimaišome sausus produktus – miltus, dribsnius, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, razinas (ar kitus priedus). Į sviesto-kiaušinių masę supilame sausų produktų mišinį ir gerai išmaišome. Tešlą palaikome kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad dribsniai pabrinktų.
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Tešlą kabiname šaukštu ir iš jos suformuojame kamuoliukus. Dedame į skardą palikdami nemažus tarpus (per kartą prie orkaitės esančioje skardoje iškepu 16 sausainių). Pirštais paspaudžiame kamuoliukus, suformuodami sausainį. Kepdami jie dar išsiplaės į šalis. Kepame 15-20 min., kol gražiai parus.
Įkvėpė: Mels Kitchen Cafe
Saldžių akimirkų!
Atrodo labai gardūs. Aš paskutiniu metu mažokai saldumynų gaminu ir valgau, bet vėl norisi šią pusę patyrinėti 🙂
PatinkaPatinka
Indre, šitie tikrai geri. Užsimerkus prieš sviesto ir cukraus kiekį, galima netgi sakyt, kad sveiki :). Nors cukrų tikrai galima keist medumi ar pridėti daugiau saldžių džiovintų vaisių, pvz. datulių.
PatinkaPatinka
Man apskritai aviziniai sausainiai yra patys skaniausi. O si recepta butinai isbandysiu. Tik razinu nedesiu, kadangi nesu ju megejas. Dekui.
PatinkaPatinka
Valgome, smagiausia, kad šitie sausainiai labai universalūs, leidžia keisti skonį pridėjus įvairių priedų. Jei patiks – brūkštelkit ;).
PatinkaPatinka