Keptas šernienos kumpis

Tik prasidėjus savaitgaliui, vėlų penktadienio vakarą, gaunu laiškelį – “atvešiu šernienos, pagaminsi ?”. Cha, galvoju, iššūkis (!). Šernienos esu valgiusi gal kartą gyvenime (beje, buvo labai skanu). O apie žvėrieną žinau tik tiek, kad tai liesa ir turinti specifinį kvapą mėsa, kurią skaniai paruošti nėra jau tokia paprasta užduotis.

Taip,  kartą bandžiau pagaminti stirnienos kepsnį…Bandymas baigėsi visišku fiasko ir nukeliavo į šiukšliadėžę. O čia visas šerno kumpis…  Ir dar pageidavimas jį keptį visą, nors man kyla pagunda supjaustyti gabaliukais ir pagaminti kokį troškinį su daug padažo, kuris gerai maskuoja nepatyrusio virėjo klaidas. Taigi,  mąstau – o jei vėl nepavyks? Mane skuba nuraminti, kad tokiu atveju užgersim patiekalą didesniu kiekiu vyno :).

Vis gi, tikrai nesinori sugadinti tokio gardaus kąsnelio, todėl verčiu visas namie turimas kulinarines knygas ir pradedu nervintis, nes receptuose rekomenduoja mėsą laikyti marinate bent parą, o geriausia dvi ar tris. Aš, deja,  turiu žymiai mažiau. Tada sėdu idėjų ieškoti tinklaraščiuose (kiek kartų jie mane gelbėjo). Radau! Fantastika, recepte net nenurodytas marinavimo laikas. Keletas mano improvizacijų maišant marinatą ir kumpis jau šaldytuve laukia rytojaus (viliantis, kad sekmadienio pietūs nebus sugadinti).

Mhmmm, buvo skanu, netgi labai. Mėsa iškepė aromatinga ir pakankamai  sultinga. Valgėme su keptomis daržovėmis, obuoliais, rūgštoku mėlynųjų slyvų džemu ir užgėrėme sodriu raudonuoju. Savaitgalio pietūs buvo tikrai įsimintini.

serniena_1

~ 2-2,5  kg šerno kumpis

100 g kiaulienos šoninės

4 skiltelės česnako

2 a.š. džiovinto čiobrelio

1 a.š. džiovinto rozmarino

4 smulkinti lauro lapeliai

2 v.š. rūkytos, džiovintos paprikos

2 v.š. dižono garstyčių

2 v.š. aliejaus

2 v.š. druskos

1 a.š. grūstų juodųjų pipirų

Atskirame dubenėlyje ar piestoje sumaišome visus sausus marinato ingredientus. Jais ištriname kumpį. Tuomet kumpį įtriname aliejumi ir garstyčiomis. Česnaką pasmulkiname gabaliukais, kiaulienos šoninę supjaustome smulkesnėmis juostelėmis ir keletoje vietų padarę negilias įpjovas, įdarome šernieną česnaku ir šonine. Paliekame 12-24 val., kad mėsa įsisūrėtų ir įsigertų prieskoniai.

Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių. Kumpį dedame į kepimo rankovę,užrišame galus ir kepame dvi valandas. Prieš baigiant kepti, galima prakirpti rankovę, kad mėsą labiau apskrustų.

Sočių akimirkų!

serniena_3

Advertisements

2 thoughts on “Keptas šernienos kumpis

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s