Švelnusis cheesecake’as su karameliniu paviršėliu

Lapkritis šiemet toks ypatingai tamsus ir niūrus. Rodos, vidurdienis, o jau temsta. Laukiu balto sniego, kai bus ir šviesiau, ir jaukiau. O kol dar nesninga ir džiaugtis žiemos malonumais negaliu, gaminu pyragus.

Taigi, nekeptas cheesecake‘as – švelnutis, purus, skoniui nieko netrūko. Originaliame recepte jis be papuošimų, bet aš dar norėjau kažkokio akcento, trupučio neįkyraus puošnumo. Na, kad nebūtų nuobodu ir, be to, juk ruošiuos šventėms. Improvizavau – šokoladinis glaistas, gausiai pabarstytas smulkinta karamele, čia puikiai tiko.

15 cm pyragui reikės:

pagrindui

100 g sausainių (naudojau “Selga“)

60 g tirpinto sviesto

įdarui

1 v.š. želatinos (naudojau dr. Oetker)

4 v.š. vandens želatinai brinkinti

2 kiaušinių (L dydžio)

1/4 st. cukraus

truputis druskos (galima nedėti)

100 ml pieno

150 g pertrintos varškės

1 a.š. vanilinio cukraus

120 ml grietinėlės (35-36 proc. riebumo)

glaistui

60 g juodojo šokolado

3 v.š. grietinėlės

1 v.š. aliejaus (bekvapio)

karamelei

1/2 st. cukraus

Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Sausainius sutrupiname iki kuo smulkesnių trupinių, pilame sviestą ir gerai išmaišome. Sausainių masę pilame į torto kepimo formą (užsegamais kraštais) ir suformuojame pyrago pagrindą. Kepame 8-10 min., kol pagrindas sutvirtėja. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame aušti.

Želatiną supilame į vandenį ir paliekame išbrinkti. Kiaušinius nuplikome karštu vandeniu, ir atskiriame trynius nuo baltymų. Kiaušinių trynius, pieną, cukrų ir druską pilame į puodą ir verdame pastoviai maišydami, kol masė sutirštėja (perbraukite pirštu per šaukštą, kuriuo maišėte – turi likti nesubėgantis takelis). Į išvirtą pudingą įmaišome išbrinkusią želatiną ir paliekame aušti.

Tuo tarpu, iki standžių putų atskiruose induose išplakame grietinėlę ir baltymus. Taip pat, išplakame varškę su vaniliniu cukrumi. Į varškę pilame pudingą ir gerai išmaišome. Tuomet atsargiai įmaišome plaktą grietinėlę, o galiausiai – baltymus. Gautą masę pilame į pravėsusį pyrago pagrindą. Pyragą šaldome 5 val. arba pernakt.

Pasiruošiame glaistą – šokoladą sulaužome gabaliukais į karščiui atsparų indą, ten pat pilame grietinėlę ir aliejų. Lydome šokoladą virš vandens vonelės, kol glaista taps vientisas ir blizgus. Glaistome šokoladu sustingusį pyragą.

Karamelei cukrų išlydome keptuvėje arba puode storu dugnu – perdaug nemaišydami laukiame kol cukrus ištirps ir paruduos.  Karamelę išpilame ant paruošto kepimo popieriaus ir aušiname.  Tuomet sulaužome ir susmulkiname (smulkintuvu ar kaip kitaip). Karamele pyragą puošiame prieš pat patiekdami pyragą, nes šaldytuve ji labai greit ištirpsta.

Saldžių akimirkų!

Reklama

10 komentarų “Švelnusis cheesecake’as su karameliniu paviršėliu

  1. kai grazu, komentaru nerasau. rasau, kai recepta isbandau, bet nesusilaikau ir drebiu: NUOSTABIAI ATRODO!!!torto virsus lyg auksiniais lapais nusetas grindinys. o gal man nostalgija rudeniui. bet jei man nostalgija, tai ja issauke butent sio torto nuotraukele (konkreciai pirmoji, bet paskutinis lasas buvo paskutinioji) :):)

    Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s