Vis pagaunu save galvojant, kokių šiemet norėčiau Kalėdų. Myliu šitą šventę be galo, bet erzina persivalgymo maratonas, prasidedantis Kūčių vakarą ir užsitęsiantis dar kelias dienas po švenčių. Visada prisirenku aibę receptų Kalėdoms, atrodo tiek tinkamų, noriu išbandyti ir vieną, ir kitas tikrai nenuviltų. Taigi, gaminu…Viskas baigiasi maisto pertekliumi ir naujų patiekalų ragavimu be jokio džiaugsmo, nes visi sotūs iki negalėjimo. O kur dar penkiolikos rūšių silkučių valgymas visą savaitę iki Naujų. Brrr…kažkaip nevilioja.
Todėl šiemet keičiu taktiką – gaminsiu, bandysiu ir rinksiuos iki švenčių. Tikiuosi pavyks keletą receptų paskelbti ir čia.
Bandymus pradedu karameliniu riešutų pyragu. Mano mintyse jis jau senokai, tikriausiai nuo tada, kai sesė grįžusi iš tolimos pietų šalies užsiminė apie kokį tai pyragą, kur riešutai maudėsi karamelėje ir buvo be galo skanu. Įsivaizdavau, apie ką ji kalba, bet senesni nesėkmingi bandymai pagaminti karamelę atbaidė mane nuo mėginimo iškepti tokį skanėstą. Ir štai vakar, karamelė pagaliau kapituliavo, o mes pjaustėm kvapnų, riešutinį, saldutėlį pyragą. Viskas jame derėjo – trapus smėlinis pagrindas, karamelė su švelnia apelsinų nata ir malonūs pakramtyti riešutai. Dar vienas tokio pyrago privalumas, kad išlaikyti jį skanų nors ir visą savaitę yra vieni niekai. Taigi, pirmas dublis pavyko ir bus įtrauktas į kalėdinį sąrašą.
26 cm skersmens pyragui reikės (stiklinė – 237 ml arba 8 oz.):
pagrindui
130 g labai šalto sviesto
1,5 st. miltų (550 C arba D)
0,5 st. cukraus (kitą kartą naudosiu perpus mažiau)
truputis druskos
1 kiaušinis (L dydžio)
įdarui
1 st. grietinėlės (35-36 % riebumo)
0,5 st. cukraus
0,25 st. rudojo cukraus
0,25 st. medaus
1 apelsino nutarkuota žievelė
1 a.š. vanilinio cukraus
1,75 st. įvairių riešutų (pakepintų ir susmulkintų)
0,5 a.š. druskos
Didesniame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, druską. Supilame miltų mišinį į smulkintuvą, ten pat sumetame kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkiname, kol masė tampa panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilame paplaktą kiaušinį kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis būna įmaišytas. Tešlą išimame iš smulkintuvo, suminkome į kamuolį, dedame į maišelį ir šaldome pora valandų.
Atšalusią tešlą iškočiojame, kepimo inde suformuojame pyrago pagrindą. Tešlą subadome šakute, šaldome dar 30 min. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Kad tešlos krepšelis iškeptų be pūslių, ant tešlos klojame kepimo popieriaus skiautę ir pripilame žirnių ar pupelių, kurie prispaus tešlą. Pagrindą kepame 10 min., po to, nuimame žirnius ir dar pakepame apie 7 min., kol tešlos krašteliai lengvai parus.
Ruošiame įdarą. Grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę pilame į puodą aukštomis sienelėmis ir verdame karamelę (nuo užvirimo – apie 6-10 min. ant kaip įmanoma stipresnės ugnies). Užviręs skystis labai putoja, todėl būkite atsargūs. Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, tačiau skysta. Į karamelę galiausiai įmaišykite riešutus ir druską.
Pilame paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepame pyragą dar 25 min. Siūlau kepimo formą kepant įdėti į didesnę skardą, nes karamelė labai taškosi.
Įkvėpė : Smitten Kitchen
Saldžių akimirkų ir malonaus Kalėdų laukimo !
Noriu noriu noriu labai! Daug visko atiduočiau, kad dabar gaučiau gabalėlį tokio gėrio..
PatinkaPatinka
Gabriele, šitas tikrai tikrai gėris! Atsiųsčiau, bet jau nebeliko 😀
PatinkaPatinka
tikrai turi būti skanu, geri produktai, gražiai atrodo“)
PatinkaPatinka
Irena ir Ryte, skanu, ypač jei mėgstate irisinę karamelę ir riešutukus :).
PatinkaPatinka
tikrai bandysiu išsikepti. Manau pavyks/ Karamelę labai mėgstu:) Man labai gražios Jūsų nuotraukos, tokios su skoniu, fainos. Aš dar neišmokau kaip reikiant maisto fotografuoti. NA, gal ir man pavyks kada. Pyragėlį kepsiu, būtinai. Dabar daug kepu, bet tik svetainei, nes nesuvalgom. BEt yra darbe draugių, kurios mielai sukerta kepinius.
PatinkaPatinka
Irena ir Ryte, pavyks, neabejoju. Aš irgi turiu kolegų, kurie neatsisako pyragų, bet retokai juos palepinu. Ir ačiū dėl nuotraukų ;).
PatinkaPatinka
Pakramtyti malonūs riešutai nudžiugino. O ir nekramtęs suryčiau.
PatinkaPatinka
Igeli, smagu, kad nudžiugino! O riešutus visgi siūlau pakramtyt, nes jokio gerumo nepajusi ir šiaip blogų dalykų gali atsitikti :D.
PatinkaPatinka
Vilma, smagu vėl sulaukti naujo įrašo po pertraukos 🙂
PatinkaPatinka
Dalia, malonu žinot, kad laukėt :).
PatinkaPatinka
Noriu noriu noriu! Tik bijau karamelės, kažkaip nesiseka su ja… Gal iki Kalėdų pavyks susikaupt ekspermentui:)
PatinkaPatinka
Simona, karamelė čia nelabai kaprizinga, kad ji pavyktų, pusė darbo atlieka orkaitė. Tikrai drąsiai bandyk ;).
PatinkaPatinka
Jau beveik matau save valgančią jį. Vilioja, labai vilioja, tik šiuo metu neturiu progų kepiniams ir laiko kažkodėl irgi
PatinkaPatinka
Indre, gaila, kad nėra progų ir laiko. Šiaip progos tokiam pyragui gal net nereikia, bet laiko jis “suvalgo“ truputį.
PatinkaPatinka
Reblogged this on Alis Blogas.
PatinkaPatinka
Oi, kaip vilioja… Ryt kepsiu 😉 Bet apie kokį smulkintuvą jūs kalbate? O rankutėmis galima tešlą pasidaryti?
PatinkaPatinka
Kalbu apie va tokį smulkintuvą. Tikiuosi pyragas pavyks ir patiks. Jis tikrai vertas dėmesio ;).
PatinkaPatinka
http://www.lrytas.lt/gyvenimo-budas/skonis/karamelinis-riesutu-pyragas-receptas.htm#.UqwiONJdWo0
keistai panaši nuotrauka, čia jūsų?
PatinkaPatinka
J. ačiū už perspėjimą. Taip, mano nuotrauka ir tekstas :(.
PatinkaPatinka
nors pati negaminau, bet esu ragavusi si pyraga, keliu skirtingu seimininkiu gaminta. tai va – labai svarbu, kad riesutai nebutu pasene, nes kitaip laaabai nekoks skonis iseina. ir skaniau, kai karamele minkstoka, o ne kieta kaip ciulpinukas.
PatinkaPatinka
Ragautoja, žinoma, kad seni produktai nepagerina nei vieno patiekalo skonio. O šis pyragas ir man skanesnis su minkšta karamele, todėl svarbu jo neperkepti.
PatinkaPatinka
Kokie riešutai čia tiktų? Ar išeitų su sūdytais žemės riešutais?
PatinkaPatinka
Milda, tinka bet kokie mėgstami riešutai. Su sudytais vis gi butu per suru.
PatinkaPatinka