Duona pagal Xavier Barriga

Duonos receptą radau savo numylėtame Karinos forume. Suintrigavo neįprastas duonos gamybos būdas, sukurtas ispanų virtuvės virtuozo Xavier Barriga. Taip pat patiko, kad šioje duonoje labai mažai mielių, o nustebino, kad pakyla puikiai ir iškepa porėta bei traškia plutele, na, tokia, kokią ir mėgstu. Kildinimas nekantriuosius gali truputį erzinti, nes susideda, berods, iš 5-ių etapų. Bet kokiu atveju, įsirašau šį receptą į mėgstamus, tik gal kitą kartą dar į tešlą įdėsiu šaukštą cukraus.

4-ioms nedidelėms bagetėms iškepti reikės:

500 g miltų (naudojau 550 C)

10 g druskos

300 g vandens

5 g šviežių mielių

Viską, išskyrus mieles, sudėti į dubenį (arba duonkepę) ir minkyti 10 min. Tuomet užkloti rankšluoščiu ir leisti pastovėti 10-15 min.

Mieles ištrinti 1 v.š. vandens ir supilti į tešlą. Dar kartą išminkyti 10 min. Tešlą gausiai pabarstyti miltais, uždengti drėgnu rankšluosčiu ir leisti pakilti šiltoje vietoje 30 min.

Pakilusią tešlą padalinti į 4 dalis, suformuoti kamuoliukus ir palikti dar kartą pakilti 15-ai minučių.

Suformuoti bagetes, pabarstyti miltais, perkelti ant kepimo popieriaus, uždengti lengvu rankšluosčiu ir kildinti dar  90 minučių.

Ant orkaitės dugno pastatyti indą su vandeniu. Orkaitę kartu su skarda įkaitinti iki 230 laipsnių. Pakilusioje duonoje aštriu peiliu padaryti įpjovas 45-50 laipsnių kampu, tuomet su popieriumi perkelti ant karštos skardos ir šauti į orkaitę. Temperatūrą iškart sumažinti iki 210 laipsnių. Kepti apie 20 min., kol gražiai parus.

Skanios duonos!

6 komentarai “Duona pagal Xavier Barriga

  1. Labas Vilma!
    Dekoju uz recepta! Labai skani duona, ir nesunkiai ruosiama.
    ………simpatiskas apvalus pintas padekliukas…..noreciau tokio….kur yra pirkti??
    Aciu

    Patinka

Parašykite komentarą