Šokoladinis “Piña colada“ pyragas

Nors labai šalta, bet visą savaitę lepina saulė. Labai gražios ir malonios dienos, jei gali būti namie, skaityti knygas, kepti pyragus ir džiaugtis nuostabiais, žiemiškais saulėlydžiais.

Šįkart kepiau pyragą, kurio receptas seniai užrašytas mano kulinarinėje išminties knygoje. Šokoladinės tešlos ir švelnaus kokosinio įdaro derinys mane tiesiog paliko be žado, nesitikėjau, kad bus taip skanu. Matyt, teks dažniau perversti tuos senus užrašus, gal dar rasiu kokių lobių.

20×30 dydžio pyragui reikės:

3 (L) kiaušinių

100 g cukraus

60 g sviesto (kambario temperatūros)

130 g miltų

1,5 v.š. kakavos

1,5 a.š. kepimo miltelių

1,5 v.š. romo

75 ml vandens

žiupsnis druskos

kokosiniam kremui:

20 g krakmolo arba pusė pakelio grietininio pudingo

50 g cukraus

125 ml kokosų pieno

50 ml ananasų sulčių

25 g kokoso drožlių

150 g riebios grietinės

glazūrai:

2 v.š. abrikosų uogienės arba medaus

25 g kokoso drožlių

Pirmiausia gaminame kokosinį kremą. Krakmolą arba pudingą sumaišome su 3-4 v.š. kokosų pieno, likusį pieną užverdame su cukrumi, tada plona srovele pilame ištirpintą krakmolą/pudingą, pastoviai maišome. Supilame ananasų sultis, suberiame drožles ir dar paverdame apie minutę. Nuimti nuo ugnies, atvėsinti ir įmaišyti grietinę. Kremas paruoštas.

Orkaitę įkaitiname iki 180 ºC.

Sviestą ištriname su puse cukraus. Trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius pilame į sviestą, išmaišome. Miltus, kakavą ir kepimo miltelius išsijojame į trynių-sviesto masę, pilame romą, pusę vandens ir išmaišome. Baltymus su likusiu cukrumi išplakame iki baltumo ir atsargiai per du kartus įmaišome į tešlą. Jei tešla labai tršta, pilame likusį vandenį (man neprireikė).

Kremo ir tešlos konsistencija turi būti maždaug vienoda. Jei kremas tirštesnis, pilame dar šiek tiek kokosų pieno ir išmaišome.

Tešlą supilame į sviestu išteptą formą, išlyginame. Kremą sudedame į konditerinį maišelį arba į paprastą maišelį su prakirptu kampu (tešlai išspausti). Kremo kamuoliukus išspaudžiame į tešlą lygiomis eilėmis.

Kepame 30-35 min., ar iškepęs tikriname degtuku. Iš orkaitės išimtą pyragą aptepame abrikosų uogiene ir apibarstome kokoso drožlėmis.Valgome praaušusį.

Mano patirtis: beje, jei neturite ar tiesiog nerandate kokosų pieno, puikiausiai tiks ir paprastas karvės pienas. Žinoma, to švelnaus kokosinio kvapo truputį trūks, bet pyragas vis vien bus skanus (išbandyta :))

Saldžių akimirkų!

16 komentarų “Šokoladinis “Piña colada“ pyragas

  1. Odeta, ačiū!

    Giedre, tikiuosi, kad žavėjaisi saulėlydžiu Lietuvoje :). O pyragą labai rekomenduoju išbandyti – netradicinis ir skanus.

    Patinka

  2. Giedre, Vita, ačiū! Man “Pina Colada“ kokteilis susijęs su gerais prisiminimais, atostogomis ir yra labai skanus :), todėl ir pyragui neatsispyriau.

    Patinka

    1. Ačiū, Reda! Pyragas drėgnas, kokosinis įdaras suteikia drėgnumo. Be to, ant viršaus užtepta uogienė neleidžia jam išsausėti, todėl pyragas skanus išlieka ir kitą dieną.

      Patinka

      1. Na ką gi Vilma, kepiau net du kartus Tavo pyragiuką, ir nei pirmą nei antrą negavau tokio rezultato koks yra pas Tave..pirmą kartą naudojau krakmolą, antrą -nepagailėjau pudingo. Maniau, kad pirmą kart kažkas nesigavo, kodėl pas Tave jis toks tobulas, todėl užsispyriau ir kitą dieną kepiau vėl 🙂 ir ką, toks pat rezultatas koks ir pirmą 😉 Na bet nenusigask, viskas gerai su juo, labai, net labai skanus pyragas, ir pirmas ir antras dingo akimirksniu 🙂 pas Tave matau, kad kremas toks tvirtas, pas mane taip nesigavo, bet man dar labiau patiko, dėl to, kad jis buvo lyg su pertepimu, toks drėgnas, pastovėjęs šiek tiek šaldytuve kremas sutvirtėjo, ir viskas ok…ir dar pas Tave labai gražiai susisluoksniavo, pas mane turbūt kremas buvo sunkesnis už tešlą ir daugiau nusėdo į apačią… visumoj paprastas lengvai pagaminamas pyragas. Gaminantiems patariu neskubėti valgyti ir būtinai gerai atšaldyti 😉
        Tai vat, tokios tokelės ir istorijos pas mane 😉

        Patinka

      2. Reda, labai gaila, kad nepavyko :(. Kremas ir tešla man gavosi maždaug vienodo tirštumo, kas, beje, labai svarbu šiam pyragui. Dar neįmaišius grietinės, kremas buvo tirštas, reikėjo trupučio pastangų jį išmaišyti. Aš dariau viską pagal receptą, svėriau su svarstyklėmis. Net ir ką tik iškepus pyragą, karštas kremas nebuvo skystas. O kaip Tu “įdarei“ kremu pyragą – taškavai ar darei linijas?

        Patinka

      3. Nugi tikrai nieko tokio, viskas gerai Vilma, nelaikau jo nepavykusiu 🙂 jei jau antrą kart dariau, patikėk skanu buvo ir kaip sakiau, net labai 🙂 tik tiek, kad nesigavo taip kaip pas Tave, bet tai irgi turbūt visokių niuansų yra, negali žinot kodėl Tau taip, o man kitaip gavos, gal dėl drėgmės skirtumų…bet niekis tikrai 😉
        P.s. kremą taškavau.

        Patinka

Parašykite komentarą