Croissants (kruasanai)

Sluoksniuotos tešlos kruasanai –  kepinys pirmą kartą iškeptas Austrijoje, o Prancūzijoje išpopuliarėjęs 19 amžiuje. Seniai planavau, ilgai neradau laiko, bet pagaliau smalsumas nugalėjo ir pusryčiams (klasika, o man ji labai patinka :)) ragavome šių skanių ragelių. Pasakysiu tik tiek, kad pusė dienos sugaišti minkant, kočiojant ir šaldant tikrai vertėjo, todėl ši tešla bus dažnas svečias mano namuose ir jau turiu begales planų, ką iš jos gaminsiu. Bet apie tai ateityje. O dabar gardūs, namie kepti croissants.

Tešlai (išeis apie 26 rageliai):

500 g miltų;

250 ml šilto pieno

15 g šviežių mielių

4 v.š. cukraus;

1 a.š. druskos;

1 suplakto kiaušinio;

250 g kambario temperatūros sviesto;

Aptepimui:

1 kiaušinio trynio;

1 v.š. pieno.

Mieles ištrinkite su cukrumi ir keliais šaukštais šilto (ne karšto !) pieno ir palikite pastovėti 15-20 min., kol suputos. Atskirame dubenyje išsijokite miltus, sumaišykite su druska. Tuomet į miltus pilkite mieles, likusį pieną,  kiaušinį ir minkykite apie 7 min., kol tešla taps vientisos struktūros. Įspėju, kad tešla bus gana kietoka. Paruoštą tešlą dėkite į riebalais pateptą dubenį, užklokite plėvele ir šiltai apvynioję padėkite pakilti, kol padvigubės (apie 1-1,5 val.).

Pakilusią tešlą krestelėkite, kad išeitų oras ir suformavę rutulį, padėkite į šaldytuvą atvėsti. Tuo tarpu, sviestą iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus (ar plėvelės) lakštų. Paruoštas sviestas turi būti kvadrato formos ir apie 1 cm storio.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite trečdaliu didesnį kvadratą, nei sviesto forma. Sviestą uždėkite ant tešlos ir užlankstykite tešlos kvadratą taip, kad visai paslėptumėte sviestą. Tuomet apverskite tešlą ir iškočiokite pailgą 7-8 mm storio stačiakampį. Jį mintyse padalinkite į tris dalis ir sulenkite į vidurį kaip knygą (galite pažiūrėti, kaip tai daroma čia).  Suvyniokite tešlą į plėvelę ir padėkite atšalti apie 30-45 min.

Atšalusią tešlą ant gausiai pabarstyto miltais paviršiaus pasidėkite kaip knygą (t.y. tokioje padėtyje, kokioje sulankstėte prieš tai) ir kočiokite išilgai “puslapių”. Vėl iškočiokite pailgą apie 1 cm storio stačiakampį bei sulenkite kaip anksčiau (kaip knygą). Padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Kočiojimą ir šaldymą pakartokite dar du kartus.

Ką gi, pagaliau tešla paruošta ir smagioji dalis priartėjo. Galite tešlą iškart padalinti į dvi dalis ir vieną tiesiog paslėpti šaldytuve rytojui (kaip padariau aš), nes 26 kruasanus suvalgyti pajėgs nebent didelė kompanija. Iškočiokime tešlą tuo pačiu principu kaip ir anksčiau, tik žymiai ploniau (3-4 mm storio). Tuomet ilgą stačiakampę juostą sudalinkime į trikampius ir, paėmę už trikampio pagrindo,  susukime ragelius. Dabar juos dar teks kildinti, na bet jei turėjome kantrybės tiek kartų kočioti ir šaldyti, palauksime iš šias 30-40 min. Taigi, rageliai pakilo, orkaitė įkaitinta iki 190 laipsnių Celsijaus. Švelniai patepame kruasanus trynio ir pieno mišiniu, šauname į orkaitę 15-20 min., kol gražiai parus.

Viskas! Didžiuojamės įveikę sluoksniuotos mielinės tešlos gaminimo išbandymą ir gardžiuojamės traškiais, šviežiais kruasanais. Geresnio apdovanojimo už kantrybę negali būti!!!

Saldžių akimirkų!!!

Receptas adaptuotas pagal  "Mano virtuvė"
Advertisements

3 thoughts on “Croissants (kruasanai)

  1. Kartą pagaminęs, daugiau niekada nebeperku iš parduotuvės 🙂

    Man jie yra patys geriausiai ir skaniausi pyragėliai, o ypač pusryčiams prie kavos 😉

    Patinka

    1. Taip, naminiai kruasanai puikus dalykėlis, bet tikrai ne tinginukų reikalas. Aš pastaruoju metu kiek apsileidau, ieškau greičiau pagaminamų skanėstų 🙂

      Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s